9 Şubat 2015 Pazartesi

AutoCAD'de Ölçülendirme 2 - Doğrusal Ölçülendirme



Başlangıç yazımızda, ölçülendirmeye detaylı bir giriş yapmıştık. Bu yazımızda ise doğrusal ölçülendirme yapacağız. Örnek çizimimizi açalım ve birlikte çalışmaya başlayalım.

Öncelikle parçamızın üst kısmından başlayalım. Doğrusal ölçülendirme düğmesine basın.

start-linear-dim

Şimdi parçamızın 1 ve 2 numaralı noktalarını işaretleyelim.

dim-linear-select-pts

Bu noktaları seçer seçmez AutoCAD ölçüyü yaratacaktır ve pozisyonunu belirleme işini size bırakacaktır. Uygun mesafeye yerleştirin.

dim-place-dimension

Doğrusal ölçülendirme yapmak işte bu kadar basittir. Şimdi bu ölçüyü devam ettirerek işlemimizi tamamlayalım. Ölçülendirme menüsünden, “continue” düğmesine basın.
2.1. Sürekli Ölçülendirme (Continious Dimensioning)
dim-cont-button

Şimdi AutoCAD en son yarattığınız ölçüyü baz alarak devam edecektir. Siz ölçülendirmek istediğiniz noktaları sırayla gösterdikçe öçünüz otomatik olarak yerleşecektir. Bu tip doğrusal ölçülendirmeye, “sürekli ölçülendirme” (continious dimensioning) denir.

dim-continue-points
2.2. İç-içe Ölçülendirme (Baseline)
Doğrusal ölçülendirmenin bir başka tipi de, iç-içe ölçülendirmedir. Yani en dar ölçü içte olmak üzere dışarıya doğru ölçülendirme yapılır. örneğimizle devam edelim. Önce ilk ölçülendirmemizde olduğu gibi “Dimension” düğmesini kullanarak parçanın sol tarafındaki küçük çapı ölçülendirin.

dim-baseline-1

Şimdi menüden “Baseline” seçerek resimdeki noktayı işaretleyin.

dim-baseline-2

Ölçünüzün bir kenarının birinci ölçünün bacağına dayalı olduğunu göreceksiniz. Bu AutoCAD önceki ölçüyü baz aldığı için doğaldır. Şimdi yeni ölçünüzü işaretleyin ve üst bacağının ucunu olması gereken yere taşıyın. (1 noktasından 2 noktasına)

dim-baseline-fix

Şimdi ölçünüz düzelmiş olacak.

dim-baseline-3

Not: Baseline ölçülendirmede ölçü çizgilerinin arasındaki mesafe ölçü stili ayarlarından yapılır.

Böylece doğrusal ölçülendirmeyi bitirmiş olduk. Gelecek dersimizde hizalı ölçü ve açı ölçülendirmeyi göreceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder