23 Aralık 2014 Salı

Tüm Yönleriyle AutoCAD Blokları 11 - Nitelik (ATTRIBUTE) Tanımlamak


block-attribute

[Gönderen] Erhan Toker
[Seviye] İleri
[Sürüm] AutoCAD 2000 ve üzeri
[Komutlar] ATTDEF, DDATTDEF, BATTMAN

Blok nitelikleri normal yazı nesnelerinden çok farklı değillerdir. Ancak blokların içerisinde özel amaçlar ile kullanıldıklarından bazı ek özelliklere sahiptirler. Bu niteliklerin nasıl oluşturulacağını ve bu özellikleri birlikte inceleyeceğiz.

Nitelik oluşturma komutu ATTDEF’tir. Şerit menüde ‘Insert’ sekmesi altından da nitelik tanımlama komutuna ulaşabilirsiniz.


Nitelik tanımlama penceresi uzun süredir çok önemli bir değişikliğe uğramamıştır. Görsel olarak pek zengin olmasa da bir niteliğin tüm özellikleri bu pencerede tanımlanabilmektedir. Bir nitelik tanımlanırken üç temel özelliğinden başlanır:

1) Tag: Niteliğin etiketi. Herhangi bir kutu üzerine içinde ne olduğunu hatırlamak için bir küçük etiket yapıştırırız. Niteliklerin değerleri de her blokta değişebildiğinden her niteliğe değişmeyen bir isim vermek durumundayız. Bu isimlerin ‘TAG-‘ ya da ‘ATAG-‘ ile başlaması daha iyidir. Örnek isimler ‘TAG-TITLE’, ‘TAG-POWER’, ‘TAG-ROOMAREA’ gibi olabilir.

2) Prompt: Nitelik içeren bloklar yerleştirilirken kullanıcıdan nitelik değeri istenilir. Bu değer istenirken sorulacak soru bu alana yazılmalıdır. ‘Kullanıcı ismi:’, ‘Pano gücü:’, ‘Oda alanı:’ gibi kısa mesajlar yazabilirsiniz.

3) Default: Nitelik, blokla birlikte yerleştirilirken bazı durumlarda kullanıcıdan değer istenmez. Bu durumda varsayılan değer kullanılır. Bu kutucuğun sağında bir buton daha var. Bu buton ile AuoCAD içerisindeki hazır değerleri gösterebilecek FIELD /* LINK VER */ nesnelerine ulaşılır. Bu konuyla ilgili bir uygulamayı sonraki yazımızda göreceğiz.

Bu değerleri tanımladıktan sonra nitelik özelliklerini düzenlememiz gerekir.

Mode:

block-attribute
Şekil.3

1) Invisible: Bu değer işaretlendiyse, blok yerleştirildiğinde nitelik görünmez olur. Metraj amaçlı kullanıma uygundur. ATTMODE ya da ATTDISP değişkenleri ile bu ayara rağmen nitelik görünür olabilir.

2) Constant: Bu kutucuk işaretlendiyse nitelik ‘Default’ değerini alır ve bu değer kullanıcı tarafından değiştirilemez.
3) Verify: İşaretlendiğinde ‘Promt’ mesajı iki kere sorulur ve iki değer girişi aynı oluncaya kadar sorulmaya devam edilir. Davranış şifre girişleri için olduğu gibidir.

4) Preset: İşaretlendiğinde kullanıcıdan değer istenmeksizin ‘Default’ değer kullanılır. Sonradan niteliğin değeri değiştirilebilir.

5) Lock Position: İşaretlendiğinde nitelik konumu (bloğa göre) sabitlenir ve yeri değiştirilemez. Bu değer işaretli değilse nitelik yazısının yeri blok yerleştirildikten sonra değiştirilebilir. Nitelik blokla birlikte hareket etmeye devam eder. Sadece bloğa göre pozisyonu değiştirilebilir. (AutoCAD 2007 ve üzeri)

6) Multiple lines: İşaretlendiğinde çok satırlı yazı kullanılabilir. (AutoCAD 2007 ve üzeri)

Görüldüğü gibi blok nitelikleri oldukça esnek nesnelerdir. Görünmez, sabit, değişken olabilirler. Bu sayede çok değişik kullanım alanlarına sahip olurlar. Her blok niteliği temel olarak bir AutoCAD yazı (TEXT) nesnesidir. Bu sebeple yazı stili ile ilgili ayarlara da sahiptirler. Şimdi bu ayarlara göz atalım:

Text Settings:

block-attribute
Şekil.4

1) Justification: Yazının ne şekilde hizalanacağını belirleriz.

2) Text style: Hangi yazı stilini kullanacağımızı seçeriz

3) Annotative: Bu seçenek işaretlendiğinde blok niteliği değişik ölçeklerde baskı için hazırlanmış olur. Bu konu ile ilgili detaylı e-kitabı /* LINK */ bulabilirsiniz.

4) Text height: Yazının yüksekliği buraya girilebilir.

5) Rotation: Yazının yerleşim açısıdır.

6) Boundary width: Çok satırlı yazı seçtiğimizde, burada verilen genişliğe göre satırlar çoğalacaktır.

Sayısal değerlerin yanındaki butonlar yardımı ile ekrandan giriş yapılabilir. Tüm değerler girildikten sonra ‘OK’ butonu ile pencere kapatılır ve blok niteliği yerleştirilir. Blok nitelikleri de bloklar gibi TANIM ve REFERANS halinde çizimde yer alırlar. Tanımları ekranda ‘TAG’ yazısı ile durur.

block-attribute
Şekil.5

Blok tanımlarına eklenip çizime blok olarak yerleştirildiklerinde içerik değerlerine kavuşurlar.

block-attribute
Şekil.6

Nitelik Yönetimi:

block-attribute
Şekil.7

BATTMAN komutu ya da şerit menüden ulaşabileceğiniz bu özellik çizimde bulunan tüm blok niteliklerine ulaşmanızı sağlar.

block-attribute
Şekil.8

Pencere, AutoCAD’in klasik pencerelerinden biridir. Tüm buton ve listeler anlaşılır şekilde yerleştirilmiştir. ‘Block:’ başlığı altında çizimdeki tüm bloklar listelenir. Eğer çizimde çok blok varsa ‘Select block’ butonu ile seçim yapabilirsiniz. Büyük listede seçtiğiniz bloğa bağlı nitelikler sıralanır. İçinden birinin üzerine çift tıklama yaptığınızda ya da ‘Edit...’ butonunu kullandığınızda bir başka pencere açılarak niteliğin tüm özelliklerine ulaşmanız sağlanır.

block-attribute
Şekil.9

Bu pencereden gerekli gördüğünüz değişiklikleri yapıp ‘OK’ butonu ile önceki ekrana dönersiniz. Bu aşamada unutmamanız gereken bir şey yaptığınız değişikliklerin anında çizime yansımayacağıdır. Nitelikler referans içerisinde referans olduklarından çıkmadan önce ‘Sync’ butonuna basmanız gerekir.

Yazılarımızı sosyal medyadan da takip edebilmek istiyorsanız sayfanın en altından FB sayfamıza ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder