10 Eylül 2015 Perşembe

AutoCAD REGEN, REGENALL ve RENGENAUTO Komutları

Merhaba sevgili okurlar,

Model boşluğunda çizim yaparken ekran yenileme gerektiren bazı durumlarla karşılaşabilirsiniz. AutoCAD’in ilk zamanlarında ekranda işaretlediğiniz noktaların yerinin belli olması için BLIP (çentik) denilen küçücük + işaretleri ekranı doldururdu. (Şekil.1)





Şekil.1 BLIPMODE açıksa ekranda her işaretlediğiniz nokta küçük + olur.

Bu küçük noktalar herhangi bir ekran komutu (ZOOM, PAN) verdiğimizde çoğunlukla kendiliğinden kaybolurdu. Bazı durumlarda kaybolmazdı. (Neyseki artık yeni AutoCAD sürümlerinde bu durumu kontrol eden sistem değişkeni BLIPMODE kendiliğinden kapalı geliyor.) İşte bu çentikler çoğalınca bir REGEN yapardık. REGEN ekranı yeniden türeten bir komuttur. Modeldeki tüm çizim nesnelerini yeniden çizer.

REGEN komutu ne zaman lazım olur?

Ekranınızda daireler kırık çizgilerle gözüktüğünde: Çok zumladığınızda daireleri kırık çizgi şeklinde görürsünüz. Bu durumda bir REGEN yapmanız gerekir.


Şekil.2

Herhangi Bir Katman Özelliği Verdiğinizde: Herhangi bir nesnenin katman özelliklerinden birini değiştirdiğinizde REGEN lazım olabilir. Örneğin çizgi kalınlığı değiştiğinde kimiz aman REGEN komutu gerekebilir.

Fare tekerleği ile ZUM yaparken: Farenizin tekerleği ile zum yaparken daha fazla küçültme veya büyütme yapamıyorsanız REGEN vakti gelmiş demektir.

REGENALL Komutu:

Eğer çizimde VIEWPORT kullanıyorsanız ya da LAYOUT modunda birden fazla VIEWPORT’unuz varsa hepsinin içeriğini yeniden türetmek için REGENALL kullanmanız gerekir.


Şekil.3

REGENAUTO Komutu:

REGENAUTO komutu ON ya da OFF değerlerinde olur. Bunu kontrol eden sistem değişkeni REGENMODE dur. Eğer ON konumundaysa REGEN gerektiren durumlarda otomatik çalışır. Bu modu ben pek onaylamıyorum. Çünkü geniş çizimlerde gereksiz yere REGEN yapıp duruyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder