28 Temmuz 2015 Salı

Express Tools : _SYSVDLG , AutoCAD Sistem Değişkenleri

Merhaba sevgili okurlar,

Sistem değişkenleri AutoCAD içerisinde yaptığımız ufak tefek ayarları ve komutların işleyiş şeklini belirleyen değerleri tutan isimlendirilmiş bellek öğeleridir. Örneğin FILEDIA değişkeni 0 ve 1 değerini alabilir. 0 ( sıfır) değerini alırsa OPEN ve SAVE komutlarında dosya penceresi gösterilmez. Bu ve benzeri ayarlar sistem değişkenlerinde tutulur.


Sistem değişkenlerinin çoğu biz farkına varmadan AutoCAD tarafından düzenlenir. Örneğin ölçü stili ayarlarını yaparken bir dizi sistem değişkeni sizin seçimlerinize göre arka planda ayarlanır. Ancak bazı değişkenler vardır ki sizin çalışma alışkanlığınıza göre sizin inisiyatifinizde düzenlenir. Yazımızın konusu bu değişkenler değil, Express Tools ile gelen sistem değişkeni düzenleme komutu ve esas olarak düzenleme ekranı.

Komuta erişebilmeniz için AutoCAD kurulumu sırasında EXPRESS TOOLS seçeneği de işaretlenmiş ve menüsü yüklenmiş olmalıdır. Düzenleme ekranına komut satırından SYSVDLG yazarak ya da “ Express/Tools/System Variable Editor... “ menüsünden ulaşabilirsiniz.

SYSVDLG
Şekil.1

Pencerenin kullanımı oldukça basittir. Sol tarafta değişken listesi bulunur. Üstteki kutucuğa yazılan bir ya da birkaç harf ve kullanılacak joker karakterler ile liste filtrelenebilir. Örnekte ‘ fi* ‘ ile ismi ‘ FI ‘ ile başlayan değikenler filtrelenmiştir. İlgili değişkeni seçtiğinizde sağ tarafta alabileceği değerler ve geniş bir açıklama çıkar. ‘ New Value ‘ kutucuğunda değişkenin yeni değerini yazabilirsiniz. Birden çok değişkeni aynı ekranda düzenleyebilirsiniz. İşlemleriniz bitince ‘OK’ butonu ile tüm düzenlemeleri uygulamaya alabilir ya da ‘Cancel’ ile çıkabilirsiniz.

Tüm okurlarımızın yeni yılını kutlar, esenlikler dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder