25 Ağustos 2014 Pazartesi

AutoCAD ROTATE ve SCALE Komutlarında "Reference" Seçeneği

Sevgili arkadşlar

ROTATE ve SCALE komutlarını kullananlar için bu komutların içerisinde var olan önemli bir özellikten bahsedeceğim. Bu özellik sayesinde açısını bilmediğimiz bir nesneyi bilinen bir açıya getirmek, ya da boyunu bilmediğimiz bir çizgiyi bildiğimiz bir boya getirmek mümkün olmaktadır. Bu, ilgili komutların seçenekleri içinde bulunan REFERENCE özelliğidir. Şimdi basitçe bu özelliğin nasıl işlediğine bakalım:



Şekil.1

Şekil 1’de gördüğümüz yaklaşık 398.55 boyunda ve yine yaklaşık 32 derece  açıdaki çizgiyi çizerek başlayalım. Çizimi tamamen göz kararı yapın. Zaten amacımız göz kararı yapılmış bir çizimi düzenlemek. Bu çizginin üstünde her iki komutu da deneyelim. Öncelikle SCALE komutuna girip çizginin boyunu 500 yapalım;

Command : SCALE
Select objects: (çizgimizi seçelim)
Specify base point: (çizginin sol alt köşesini seçelim)
Specify scale factor or [Copy/Reference]: R (REFERENCE seçiyoruz)
Specify the reference length : (burada çizginin iki ucunu seçerek uzunluğunu belirleyelim)
Specify the new length or [Points]: 500 (ENTER)


Eğer DISTANCE komutu ile ölçerseniz çizginin boyunun tam 500 birim olduğunu göreceksiniz. Burada işin püf noktası referans uzunluğunu girerken çizginin iki uç noktasını göstermektir. ROTATE komutu da benzer şekilde işler. Ancak bu komutta referans uzunluğu yerine referans açısı istenmektedir. Bu aşamada çizginin hangi noktasını önce seçeceğimiz önem taşır. Çünkü karşılıklı seçim noktaları yer değiştirdiğinde referans açısı 180 derece fark eder.

Command:_ROTATE
Select objects: (çizgimizi seçelim)
Specify base point: (çizginin sol alt köşesini seçelim)
Specify rotation angle or [Copy/Reference] <0>: R (REFERENCE seçiyoruz)
Specify the reference angle : (burada çizginin iki ucunu seçerek uzunluğunu belirleyelim)
Specify the new angle or [Points]: 0 (ENTER)


Referans açısını göstermek için yapılacak nokta seçiminde, işin püf noktası seçilen ilk noktanın BASE POINT ile aynı olmasıdır. Böylelikle kursör döndürülecek nesnenin referans açısına kilitlenir (Şekil 2).



İyi Günler Dilerim

Bu yazı Erhan Toker tarafından gönderilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder