24 Şubat 2014 Pazartesi

Önceden Hazırlanmış Plot Ayarları (Plot Style Tables)

Autodesk, AutoCAD 2002 ile birlikte plot stillerini tanıttı. Plot stili ne demek? Çok basit, hangi katmanın (layer) nasıl basılacağını belirleyen tablo. Eskiden aydıngere rapido ile çizim yaparken 0.2, 0.5 ve 1 mm rapido uçları kullanırdık. Bilgisayarla çizim yapmaya başladığımızda ilk önce kalemli çiziciler çıkmıştı. Bu çizicilerin bir karuseli vardı ve 8 kalem konabiliyordu.

Karuseldeki her kalem yuvasına bir numara verilirdi. Siz de katman tablosunda her rengin kaç numaralı kalemle basılacağını belirlerdiniz. En ilkel anlamı ile plot stil tablosu buydu. Renge karşılık kalem anafikri halen süregelmekle beraber şimdi isimlendirilmiş plot stili fikri de ortaya çıktı.

Günümüzde AutoCAD katmanları sonsuz renk alabiliyor. Ancak çizici için genellikle 255 temel renk kullanılıyor. Renge dayalı plot stiline ‘color dependent plot style tables (.ctb)’ ve isme dayalı plot stiline de ‘named plot style table (.stb)' deniliyor. Bu şekilde hazırladığınız tabloları ilgili uzantılarla dosya olarak kaydedebiliyorsunuz. Bu tablolara windows’unuzun denetim masasından (control panel) ‘Autodesk Plot Style Maneger’ başlığı altında ulaşabilirsiniz (Şekil.1).

Şekil.1

Öncelikle ctb dosyalarına bir bakalım: acad.ctb dosyasına çift tıklayıp açarsanız Şekil 2’deki ekran açılacak.

Şekil.2

Table view‘ ‘dan üm ayarları yapabilirsiniz. Ancak 255 renk ya da daha fazlası için bu zordur. AutoDESK, renkli baskılar için acat.ctb, siyah beyaz baskılar için monochrome.ctb ve başka amaçları için birkaç hazır dosya vermektedir.

Gelelim stb dosyalarına; Her renk için ayar yapmak ve kalem özelliklerini renge bağlamak sıkıntısından kurtulmak için isimlendirilmiş plot stilleri hazırlanmıştır. Bu tablolarda sadece gereksiniminiz kadar stil yaratmak yeterli oluyor. Şekil 3’te monochrome.stb dosyasını görüyorsunuz.

Şekil.3

Burada Normal ve Style 1 isminde iki stil tanımlı. Normal ismi altında renkli ve dolu çizgiler, Style 1 ismi altında ise siyah ve dolu çizgiler tanımlanmış. ‘ Form View ‘ başlığında ise yeni bir stilin nasıl tanımlanığını inceleyebilirsiniz (Şekil.4).

Şekil.4

Sağ tarafta yazıcıdan alınabilecek tüm baskı özellikleri listelenmiştir. Ayarlara ve ayrıntılara girmeyeceğim. Şimdi bu iki yöntemden hangisini kullanacağımızı nasıl ayarladığımıza bakalım. Öncelikle vermemiz gereken karar, renge dayalı ya da isme dayalı çalışmayı seçmek. Bu seçimden sonra Options penceresinden (ki Tools / Options menüsünden açıyoruz) ‘Plot and Publish‘ ‘e geliyoruz. Buradan ‘Plot style table settings’ butonu ile Şekil.5’teki pencereyi açıyoruz.

Şekil.5

Kullanmak istediğiniz tabloyu (ctb/stb) işaretleyip (1), sonra da hazır tablolardan birini seçiyorsunuz (2). CTB metodunu seçtiyseniz plot stil tablosu özellikleri katman renginize göre uyarlanacak. Ancak STB seçtiyseniz katman tablosunda hangi stili kullanacağınızı belirtmeniz gerekiyor (Şekil.6).

Şekil.6

Artık hangi metodu kullanacağınız size kalmış. İsimlendirilmiş stiller kullanmak firma standardı yaratmak için daha iyi. Bu arada siyah baskı için Style 1’i monochrome.stb tablosundan seçtik. Ancak Normal ismindeki stili de aynı tablodan seçmemize rağmen bu stildeki katmanların renkli basılacağını unutmayın.

Bu yazının yazarı: Erhan Toker - Mimar (İTÜ)

1 yorum: