24 Aralık 2014 Çarşamba

Tüm Yönleriyle AutoCAD Blokları 12 - Çizimdeki Blokları Saydırmak

[Gönderen] Erhan Toker
[Seviye] İleri
[Sürüm] AutoCAD 2010 ile hazırlanmıştır.
[Komutlar] ATTEXT, EATTEXT, DATAEXTRACTION

Bloklara nitelik yerleştirdiğinizde artık akıllı hale gelirler. Üzerlerinde birçok veri taşıyabilirler. Blokları doğru ve disiplinli bir şekilde kullanıyorsanız, üzerlerine iliştirdiğiniz nitelikler metraj almakta size yardımcı olabilir. Bu sebeple de AutoCAD içerisinde bir veri aktarma komutu vardır (DATAEXTRACTION) ve komuta şerit menüde ‘Insert’ sekmesinden ulaşılabilir.
Bu komut aslında sadece blok verilerini aktarmak için düzenlenmemiştir. Ancak yazımızda sadece bu özelliğinden bahsedeceğiz. Bloklar ile ilgili genişletilmiş bir yazı dizisi hazırladığımız için bu konuyu şimdi tekrar ele alacağız.

Komut esas olarak çizim özellikleri, nesne özellikleri ve blok niteliklerini bir veri tablosu, harici dosya ya da EXCEL dosyasına (link olarak) aktarma işlevine sahip. Daha çok bloklar ile yoğun şekilde işi olan çizimciler için ideal. Komuta girmek için komut satırından DATAEXTRACTION ya da EATTEXT yazmak ya da şerit menüyü kullanmak gerekiyor (Şekil.1). Bu arada EATTEXT komutunun artık kullanılmadığını hatırlatmak isterim. Bu komut sizi doğrudan DATAEXTRACTION komutuna yönlendirecektir.

Buradan sonra sekiz adımlık bir sihirbaz (wizard) ekranı çıkıyor karşımıza. Biz de adım adım bu ekranı izleyelim ve açıklayalım. Örneğimizde blok nitelikleri ile çalışacağız ve ayarlarımızı buna göre yapacağız.

Adım 1: Yeni DXE dosyası yaratıyoruz...

autocad-eattext
Şekil.2

Bu aşamada yeni bir dosya mı yaratacağız yoksa var olan dosya üzerinde mi çalışacağız bunu belirliyoruz. DXE dosyaları bu komutu kullanırken yaptığımız ayarları ve verileri saklıyorlar. Bizim kullanacağımız veri tablosu ise bu komutun ileriki aşamalarında oluşturuluyor ve DXE dosyası ile bir ilgisi yok. Örneğimizde yeni bir dosya oluşturacağız. Eğer daha önceden oluşturduğunuz bir dosya varsa ve benzeri ayarları kullanmak istiyorsanız ‘Use previous extraction as a template (.dxe or .blk)’ seçeneğini işaretleyip eski dosyayı seçebilirsiniz. Ancak seçtiğiniz dosya sadece altlık ya da şablon gibi kullanılacaktır. Bunu unutmayın. Adım 2’ye geçmeden önce yeni oluşturacağınız DXE dosyasının ismi sorulacaktır. Bu dosyaları düzenli ve bildiğiniz yerde tutmanın önemini daha önceki yazılarımda hep vurgulamıştık.

Adım 2: Veri kaynağını belirliyoruz...

autocad-eattext
Şekil.3

Veri kaynağı olarak tek çizim, birden çok çizim ya da örnekteki gibi çizim içerisinden seçtiğimiz nesneleri kullanabiliriz. Ancak birden çok çizimden bilgi aktarmak istiyorsanız ‘Drawings/Sheet set’ seçeneği yanında ‘Add Folder...’, ‘Add Drawings...’ ve ‘Remove’ butonlarından faydalanabilirsiniz. Örnekte kullandığımız seçeneğin (Select objects in the current drawing) hemen yanında nesne seçebilmemiz için küçük bir buton var. Buradan çizime dönüp nesne seçimi yapılıyor. Seçim işlemi sırasında dikkatimizi ilk çeken, blok haricindeki nesnelerin de seçilebiliyor olması. Bu konuyla daha sonra ilgileneceğiz. Ama öncesinde ilgilenmemiz gereken ayarlar var; bu sebeple ‘Settings...’ butonuna basmalıyız.

autocad-eattext
Şekil.4

Bu ekranda ne kadar detaya ineceğimiz belirleniyor. Biz sadece bloklarla ilgileniyoruz, ancak başta da söylediğim gibi bu komut sadece bloklarla ilgilenmiyor. Bu sebeple bu ayarlar bazılarınızın işine yarayabilir. Bazen POLYLINE’lar ve bunların geometrik verilerine de ihtiyacımız olabilir.

Adım 3: Hangi nesneler ile ilgileniyoruz?

autocad-eattext
Şekil.5

Örneğimizde bloklar üzerinde çalıştığımızdan ‘Display all object types’ seçeneğini kaldırıp ‘Display blocks with attributes only’ alt seçeneğini işaretliyoruz. ‘Display blocks with attributes only’ seçeneği ile sadece nitelik bilgisi taşıyan blokları filtreleyebiliyoruz ki şimdiki aşamada bu seçeneği kullanacağız. ‘Display objects currently in use only’ seçeneği ise, tanımlı, ancak çizimde kullanılmamış blok, yazı stili v.b. nesneleri eliyor. Bir ya da birden çok çizim üzerinde çalışıyorsanız bu seçenek önemli hale geliyor. Ancak biz nesne seçimimizi kendimiz yaptık. Bu sebeple bu seçenek anlamsız kalıyor.

Adım 4: Hangi verileri aktaracağımızı seçiyoruz...

autocad-eattext
Şekil.6

Bu aşamada sağ taraftaki kategori listesi son derece önemli. Blok nitelikleri bizim için önemli, hatta yola çıkış noktamız. Bu sebeple ‘Attribute’ işaretli olacak. ‘Drawing’ işaretli ise çizim ile ilgili bilgiler de aktarılacak. Diğerlerini ihtiyaçlarınıza göre düzenleyebilirsiniz.

Adım 5: Verileri iyice düzenleyelim...

autocad-eattext
Şekil.7

Artık veri listemiz hazır. Bloklarımızın bir listesi ve kaçar tane bulundukları belirlendi. ‘Combine identical rows’ seçeneği ile benzer satırları gruplayabiliriz. Ancak benzerlik sadece isimle değil niteliklerle de desteklenmeli. Yani blok ismi ve nitelikleri aynı olmalı. Her ne kadar aktarım dosyasında sıralama işlemleri rahat yapılabiliyorsa da, titiz bir çalışma için ‘Sort Column Options...’ butonuna basıyorum. Şekil 8’deki pencerede ‘TAG-TITLE’ isimli blok niteliğine göre sıralama yaptırıyorum.

autocad-eattext
Şekil.8

Link External Data...’ butonu ile de eğer varsa dışarıdaki EXCEL tablolarından veri eşleştirmesi yapabiliyorsunuz. Bu konu biraz karmaşık ve başka bir yazının konusu yapmak üzere şimdilik bir kenara koyuyoruz.

Adım 6: Çıktılara karar vermek...

autocad-eattext
Şekil.9

Bu komutta iki çeşit çıktı var. Biri çizime TABLE nesnesi olarak eklemek ve öteki de dosya olarak saklamak. Dosya tipleri XLS, CSV, MDB ve TXT olabiliyor. CSV ve TXT dosyalarını unutabiliriz; EXCEL ve ACCESS dosyası olanağı varken kimse bu dosyaları ancak elinde bu yazılımlar olmayanlar kullanır. Örnekte EXCEL dosyası kullanıyoruz. Bu seçeneği seçtiğimiz için komut bu aşamada tamamlanıyor. Ancak çizime tablo olarak yerleştirme seçeneğini de incelemek için diğer seçeneği kullanarak yazımıza devam ediyoruz.

Adım 7: Tablo stili...

autocad-eattext
Şekil.10

Tablo ayarlarınızı yaptıktan sonra son adıma geçip ‘Finish...’ butonuna bastığınızda işaretlediyseniz hem EXCEL dosyanız hazırlanacak hem de tablonuzu istediğiniz yere yerleştirmeniz istenecek.

Hazırlanan EXCEL dosyası Şekil.11’deki gibidir.

autocad-eattext
Şekil.11

Aynı listenin tablo görünümü ise Şekil.12’deki gibi gözükecektir.

autocad-eattext
Şekil.12

Hepinize kolay gelsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder