15 Nisan 2015 Çarşamba

Bilgisayar İşlemcileri Üzerine Bir Yazı

Merhaba sevgili okurlar,

Teknolojinin baş döndürücü hızla ilerlediği çağımızda masaüstü bilgisayarlara "KAMYON" adı veriliyor. Genç kuşak mobil yaşamın içinde büyüdüğünden bir yere taşıyamadığı bu aletlere "kamyon" gözüyle bakabilir, doğaldır. Ancak işe girdiklerinde hepsi birer kamyon kullanıcısı olacaklar...



Masaüstü bilgisayarlar profesyonel yaşantımızda özellikle bizim gibi hesap ve grafik ağırlıklı işler yapanlar ile yazılım geliştiriciler için gerekli donanımdır. Masaüstü kamyonlarımızın merkezinde de işlemciler yer alır.

Bugün kaçımız yapıyor bilmiyorum ancak masüstü bir bilgisayar toplamaya kalktığınızda fiyatların oldukça arttığına şahit olabilirsiniz. Uygun fiyatlı olan çift çekirdekli Pentium işlemcilerden Core i7 4 (aslında 2) çekirdekli işlemcilere kadar seçeneğiniz var. Ancak Core i7 kararı verirseniz 1,200 ₺.- gözden çıkartmak gerekiyor.

Peki hangi işlemci size uygun?

Kendinize taşınabilir bir bilgisayar aldığınızda işlemcisi içinde geliyor. Ne kadar önemsiyorsunuz bilmem ama i7 işlemcili iyi bir şey almaya kalktığınızda 3-4 bin lira hazırlamalısınız.

Masaüstü bilgisayar iş için olduğuna göre nasıl bir işlemci almalıyız. Bu sorunun cevabı tamamen size bağlı...

Bizim işimiz tamamen AutoCAD ve yazılım geliştirmekle ilgili. Ofiste ben daha çok yazılım tanıtımı, testler ve internet amaçlı çalışıyorum. Bu nedenle çok güçlü bir işlemciye gerek duymuyorum. Bir sebeple 2008 yılında topladığım ve aşağıdaki özelliklere sahip olan kamyonumdan çok çok memnunum:

  • Intel® Core™2 Duo Processor E8500 (6M Cache, 3.16 GHz, 1333 MHz FSB)
  • Asus P5QL-EM Soket 775 anakart
  • 2x2 4GB Kingston HyperX DDR2 RAM
  • 120GB Team SSD Sistem diski
  • 500GB İkincil depolama diski
  • NVidia GeForce GT430 512MB grafik kartı
Yukarıdaki listeye sonradan ekelen tek unsur 120GB'lık SSD disktir. Bu donanımın aynısını evde de kullanıyorum ve çok memnunum.

Windows 8 ile birlikte donanım gücü ihtiyacı çok düştü. Bu sebeple Intel Core2 teknolojisine sahip Pentium işlemcileri uygun fiyat çizgisinde tekrar çıkarttı.

Sizinde günlük işlerinizi görecek, AutoCAD ile orts büyüklükte projeleri zorlanmadan çizecek bir donanıma ihtiyacınız varsa işlemciyi Core2 ile sınırlayabilirsiniz. 

Ne zaman iş istasyonuna gerek duyarım?

Bazı profesyonel disiplinlerde, projeye ait tüm çizimler tek paftada toplanır ya da projenin kendisi çok büyüktür. Böyle durumlarda projenin yüklenmesi eğer 15-20 saniyeyi geçiyorsa artık iş istasyonuna ihtiyacınız var demektir.

İş istasyonu aldığınızda Intel XEON işlemci ve Nvidia Quadro serisi grafik kartını almış olursunuz. Yani burada işlemci kararı vermenize gerek yok.

Özet

1994 yılıydı... Intel XEON işlemciler yeni çıkmış ve sadece sunucularda kullanılıyordu. Hız delisi bir arkadaşım kendine XEON işlemcili bir OEM bilgisayar kurmuştu. Kendisine XEON işlemcinin yaptığı iş için çok fark yaratmadığı düşüncemde fazla israr etmiş olmalıyım ki aramız bir süre bozulmuştu :)... Gerçekten de eğer yaoğun bir işlem gücü gerektiren işleriniz yoksa farkı anlayamazsınız.

Paranzı çoksa, gündelik basit işleriniz için bile i7 işlemciyi alabilirsiniz. Kimse size karışamaz. Ancak uzman tavsiyesi isterseniz. Hızlı bilgisayar için SSD sistem diski kullanmanız işlemciden daha önemlidir.

Son söz: Çok yoğun projeleriniz ya da render gibi üst düzey grafik işleriniz yoksa orta karar bir işlemci...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder