Merhaba,
Bu komutu daha önceki bir yazımızda incelemiştik. Ancak ilerleyen sürümleri ile AutoCAD, bu konuyu tekrar ele almamızı gerektirdi. Şimdi komuta girelim ve incelemeye başlayalım. Komut satırından FIELD yazarak ya da şerit menüden INSERT/DATA bölümünden erişebileceğimiz komut geniş bir pencere ile karşılıyor bizi.
Şekil.2
Başlamadan önce FIELD (bilgi alanı, otomatik yazı) nedir? Bunu inceleyelim. AutoCAD çizim dosyası içerisinde kullanıcının faydalanabileceği birçok bilgi vardır. Çizim ismi, çizim tarihi, çizimi yapanın ismi gibi bilgiler buna örnek verilebilir. Bu tür bilgiler daha önceden çizimde kullanılamıyordu. Ancak gelişen sürümler ile birlikte bu bilgileri otomatik olarak çizime ekleyebilme şansına sahip olduk. Bunu yapabilmenin iki faydası oluyor bize: (1) bilgiyi hatırlamak zorunda kalmıyoruz; AutoCAD bizim için yapıyor bunu (2) ve bilgi değiştiğinde değişiklik otomatik olarak yansıtılıyor. Bu küçük girişten sonra AutoCAD çizimi içerisinde kullanabileceğimiz binlerce bilgi olduğunu ve bunları çizimimizde yazı olarak kullanabileceğimizi öğrendik. Şimdi penceremize geri dönebiliriz.
Sol üst köşede ‘Field category:’ başlığında bir liste var ve altında kullanılabilecek alan bilgilerinin listesi veriliyor.
Şekil.3
İlk bakışta fark edebileceğiniz gibi, ‘All’ yani bütün kategoriler seçilmişse, listemizdeki bilgi alanı oldukça fazla oluyor. Bu sebeple kategori listesinden sadece ilgilendiğimiz kategoriyi seçebiliriz. Hemen ardından listemizin bu kategoriye göre süzüldüğünü fark edeceğiz.
Şekil.4
Birden işin içine girdik gibi. Öyleyse hemen bir alan ismi seçelim ve pencerenin diğer bölümleri nasıl şekilleniyor onu görelim.
Şekil.5
Bilgi alanı listesinden herhangi birini seçtiğimizde sağ tarafta bu alana ait tüm özellikler listelenmektedir. Şekil 5’te gördüğünüz tipik bir tarih düzenlemesidir. Şimdi birkaç değişik alana bakalım.
Şekil.6
Bu örnekte (Fig.6) dosya ismi seçildi. Sağ taraftaki özelliklerden sadece dosya ismini işaretledik ki, bizi ilgilendirmeyen dosya yolu yazımıza girmesin. Ama bunun da istendiği durumlar alabiliyor.
Şekil.7
Başka bir örnekte ise (fig.7) LISP değişkenlerinden birini kullanmak için işaretliyoruz ve bu sefer bu alana uygun özellikler listeleniyor. Anlaşıldığı üzere seçilen her alan için uygun özellikler veriliyor. Bunları nasıl kullanacağınız da size kalıyor.
Tüm ayarlarınızı yaptıktan sonra da bilgi alanımızı OK butonu ile yerleştiriyoruz. Çizime yerleşen aslında bir etiket ve AutoCAD içerisinden bazı bilgileri içeriyor.
Şekil.8
Normal yazılardan ayrılsın diye bilgi etiketlerinin arka planı gridir. Ancak bunu FIELDDISPLAY komutu ile düzenleyebilirsiniz. 0 değeri normal ark plan olarak verilmiştir. Başlangıç değeri 1 dir.
Bilgi etiketleri arka plan rengi ve bağlantı özelliği dışında normal TEXT nesneleri gibidir ve tüm yazı stili ayarları bu nesnelerde de geçerlidir. Yapmanız gereken nesne özelliklerini incelemektir.
Şekil.9
Bilgi etiketleri yerleştirildikten sonra temsil ettikleri değerler değişebilir. Bunların nasıl yenileneceği de FIELDEVAL değişkeninde tutulur. Bu değişkenin normal değeri 31’dir ve kullanımı da uygundur. Merak edenler için orijinal yardım dosyasından değer tablosunu görebilirler (fig.10).
Şekil.10
Değer, tablodaki sayılar birbiri ile toplanarak bulunur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder