22 Ekim 2015 Perşembe

AutoCAD MESH Modelleme 4 - EDGESURF Komutu İle Kenarlardan Yüzey Oluşturmak

Merhaba sevgili okurlar,

Mesh modellemede yavaş yavaş ileri düzey işlemlere giriş yapıyoruz. Bu yazımda 4 adet kenarı tanımlı olan bir yüzey oluşturma işlemi gerçekleştireceğiz. Yani tanımlı 2B nesnelerden mesh yüzey elde etmeyi öğreneceğiz. AutoCAD 2007'den daha eski sürümleri kullanan okuyucularımız belki hatırlayacaklar 4 adet kenarı belli olan yüzey EDGESURF komutuyla yaratılıyordu. Yine aynı komutu kullanıyoruz, ancak bu sefer alelade bir yüzey değil modellenebilir mesh yüzey yaratıyoruz.



İşe koyulalım. Vereceğim örnekte 4 direk üzerine gerilmiş bir çadır örtü modellemeye çalışacağız.

autocad-mesh-modelleme
Şekil.1

Şekil.1'de gördüğünüz gibi 4 adet direk etrafına uçları kesinlikle birbirlerine temas eden 4 adet yay çizdim. Bu çizimi yapmak için UCS'yi etkili olarak kullanabiliyor olmanız gerekir. Bu seviyede olmayanlar çizimi aşağıdaki linkten indirebilirler.

autocad-mesh-modelleme
Şekil.2

Mesh modelleme menüsünden EDGESURF komutunu seçin. Komutun kullanımı çok basit. Sizden 4 adet kenar seçmenizi isteyecek. Sadece bu kenarların uçlarının birbirlerine değiyor olması gerekiyor. Aksi taktirde çalışmaz.

autocad-mesh-modelleme
Şekil.3

Bu ne zamandır var ama seçtiğiniz kenarların üzerinde pickbox'unuzun görünmesi iyi olmuş.

autocad-mesh-modelleme
Şekil.4

İşlemleri doğru yaptığınızda yüzeyiniz oluşacaktır. Yüzeyi oluşturan alt nesnelerin (bölümlendirme) yoğunluğu SURFTAB1 ve SURFTAB2 sistem değişkenlerine bağlıdır.

autocad-mesh-modelleme
Şekil.5 Aynı yüzey SURFTAB1 ve SURFTAB2 değişkenleri 12 iken.

Bence bu değişkenlerle oynamaya hiç gerek yok, çünkü mesh modelinizin "smoothness" seviyesini artırdığınızda bunun önemi kalmıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder