21 Ekim 2015 Çarşamba

AutoCAD MESH Modelleme 3 - Kenarları Yumuşatalım

AutoCAD Mesh modelleme yazı dizimize devam ediyoruz. Bir önceki yazımda ilkel mesh modeller yaratmıştık. Yarattığımız bu modellerin üzerinde yapabileceğimiz ayrıntılı düzenleme işlemlerine geçmeden önce, yumuşatma kavramını anlatmak istiyorum. Herhangi bir mesh modeli seçtiğinizde yanında hemen QUICK PROPERTIES penceresi belirir. (Şekil.1)

autocad-mesh-modelleme
Şekil.1



Bu pencereden "smoothness" özelliğini 0'dan 4'e kadar ayarlayabilirsiniz.

autocad-mesh-modelleme
Şekil.2 Level 0 Hiç yumuşatma yapılmamış model

autocad-mesh-modelleme
Şekil.3 Level 1

autocad-mesh-modelleme
Şekil.4 Level 2

autocad-mesh-modelleme
Şekil.5 Level 3

autocad-mesh-modelleme
Şekil.6 Level 4

4. kademe yumuşatılmış model oldukça tatminkâr görünüm verir. Bununla yetinmiyorsanız yumuşatma kademenizi, SMOOTHMESHMAXLEV sistem değişkeniyle artırabilirsiniz. QP penceresinden ayarlayabileceğiniz maksimum yumuşatma seviyesini bu sistem değişkeni ile artırabilirsiniz. Ancak bilgisayarınızın kapasitesine bağlı olarak oldukça kötü performanslar alabilirsiniz. Bence 3 ve 4 yeterlidir.

SMOOTHMESHGRID sistem değişkeni burada çok önemlidir. Bu sistem değişkeni yumuşatma seviyesine göre mesh nesnelerin üzerinde ağ görünümü gösterip göstermeyeceğinizi ayarlar.

autocad-mesh-modelleme
Şekil.7 Yumuşatma seviyesi 2 ve SMOOTHMESHGRID değişkeni 3'e ayarlı.

autocad-mesh-modelleme
Şekil.8 Yumuşatma seviyesi 2 ve SMOOTHMESHGRID değişkeni 1'e ayarlı.

Örnekten de anlaşılacağı gibi SMOOTHMESHGRID değişkenini değeri yumuşatma seviyesinden küçükse mesh modeli oluşturan alt objelerin ağ görüntüsü ortadan kalkıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder