8 Şubat 2016 Pazartesi

Visual Styles - Görsel Anlatım Teknikleri 2

Görünüm stillerini yönetmek AutoCAD 2010 ile birlikte çok daha kolay hale geldi. Artık şerit menüde "Visual Styles" için bir panel mevcut. İster 2D ister 3D çalışma alanında olun "View" sekmesine gittiğinizde "Visual Styles" paneline ulaşacaksınız.

autocad-visual-styles
Şekil.1

“View” sekmesi altından “3D Palettes” paneline gelip “Visual Styles” butonuna basmanız ya da komut satırından VSM (Visual Styles Management) girmeniz yeterli. Bu komutla birlikte ekranınızda yönetim paleti açılacaktır (Şekil.2).




autocad-visual-styles
Şekil.2

Bu paletin üst kısmında büyük simgelerden oluşan bir liste var. Bu listede çizimde mevcut görsel stiller sıralanıyor. Bizler bu stiller üzerinde ayarlamalar yapabilir ya da kendi ayarlarımızdan oluşan yeni stiller oluşturabiliriz.

autocad-visual-styles
Şekil.3

AutoCAD’in palet menülerinde küçük araç butonları (toolbox) yapılacak işlere göre konumlandırılmış ve gruplanmış durumdadır. Görsel stil listesinin hemen altında mini bir araç kutusu var. En baştaki butonla yeni bir görsel stil oluşturabiliyoruz. Elbette stil ismi ve açıklamasını girmek şartı ile… Bu aşamada boş ya da sıfır ayarlı bir stil geliyor önümüze. Bu stil 3 boyut özelliklerine sahip ve “Conceptual” a çok yakın.

autocad-visual-styles
Şekil.4

Bu stili seçtiğinizde özellikler kısmı etkin hale geliyor. Özellikler gruplara bölünüyor ve grup başlıklarında küçük butonlar olabiliyor (Şekil.5).

autocad-visual-styles
Şekil.5

Her grup altında o gruba ilişkin özellikleri düzenleyebiliyoruz. Üçüncü ve son yazımızda bu özelliklerden bahsediyor olacağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder