5 Nisan 2016 Salı

AutoCAD VPROTATEASSOC Sistem Değişkeni

Merhaba sevgili arkadaşlar,

Sizlere bu gün AutoCAD 2010 ile gelen bir özelliği tanıtmak istiyoruz. Çıktı almak için Layout kullanan okurlarımızın çok işine yarayacağını düşündüğümüz bir sistem değişkeni: VPROTATEASSOC, LAYOUT'larda tanımladığınız VIEWPORT (görüntü alanlarını) ROTATE komutu ile döndürdüğünüzde, içindeki görüntünün de dönmesini sağlayan değişken olarak karşımıza çıkıyor.

LAYOUT kullanarak çıktı alanlar kağıt alanında VIEWPORT'lar açarak modellerinin çeşitli görüntülerini alıyorlar. Ancak bundan önceki sürümlerinde VIEWPORT'u döndürdüklerinde içindeki görüntü dönmüyordu. Bu da kesit ve görünüş alırken oldukça zorluk çıkartmaktaydı. Artık VPROTATEASSOC sistem değişkenini kullanarak VIEWPORT'u döndürdüğümüzde içindeki görüntünün de birlikte dönmesini sağlayabiliyoruz.

layout-çizim-dondürme
Şekil.1 Normal VPORT

layout-çizim-dondürme
Şekil.2 VPROTATEASSOC=1 ile döndürülmüş VIEWPORT

layout-çizim-dondürme
Şekil.3 VPROTATEASSOC=0 ile döndürülmüş VIEWPORT

Şimdi gelelim eleştirimize. Maalesef bu özelliği sadece komut satırından VPROTATEASSOC girerek ayarlayabiliyoruz. Her VIEWPORT için 'Display Lock' ya da 'Shade Plot' da olduğu gibi bir özellik olarak tanımlayamıyoruz. Kullanım açısından çok önemli olan bu unsurun, VIEWPORT nesnesinin özellikleri arasına girmesi gerçekten iyi olurdu.

Kolay gelsin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder