17 Mart 2014 Pazartesi

AutoCAD Komut Satırı Nedir? Tüm Yönleriyle Komut Satırı

Merhaba AutoCAD öğrenmeye karar verdiyseniz ekranın alt tarafında yer alan komut penceresinin ne işe yaradığını iyi bilmelisiniz. Bu yazımızda AutoCAd komut penceresini enine boyuna inceleyeceğiz.


Şekil.1

Eğer AutoCAD 2013 ve üzeri bir sürüm kullanıyorsanız, ekranınızın alt kısmında içinde "Typa a command" yazan bir pencere görünür (Şekil.1). Daha önceki sürümlerde bu pencere çizim alanının altında daha belirgin bir şekilde yer alıyordu (Şekil.2)



Şekil.2

Ancak AutoCAD 2013 ile birlikte komut satırında bir yenilik yapıldı ve yüzen bir pencere olarak tasarlandı. Böylece çizim alanında fazladan yeriniz olabiliyor. Komut penceremizin yerini öğrendikten sonra artık ne işe yaradığını anlatmaya başlayalım.


Şekil.3

Komut satırı temel olarak AutoCAD'e komutları yazarak girmek, komutların iletilerini takip etmek ve komut geçmişini izlemek gibi işler için kullanılır. Ancak AutoCAD'in modern sürümlerinde çok iyi tasarlanmış şerit menü ve dinamik veri giriş yöntemleri ile birliktekomut satırı artık  komut ve komut parametrelerini girmek için pek sık kullanılmamaktadır. Yine de bizim gibi eskiler ya da çok tecrübeli kullanıcılar komut satırını kullanmayı ve iletileri buradan takip etmeyi severler. Sizler de AutoCAD'i öğrenip ustalaştıkça komut satırını kullanmayı seveceksiniz.


Şekil.4

Komut satırına bir komut yazmaya başladığınızda otomatik komut tamamlama modülü sizin başladığınız harflerle ilgili komutları önerir. Hatta en çok kullanılan komutları başa getirir. Şekil.4'teki örnekte "PL" yazar yazmaz PLINE komutuilk sırada yer almak üzere diğerleri alfabetik sırayla listelenmiştir.


Şekil.5

Komut satırından ya da menülerden bir komut girdiğinizde komut satırında girdiğiniz komutun iletisi belirir. Bu ileti aynı zamanda işaretleyicinizin imlecinde de belirecektir. Yani komut satırı size kullandığınız komutun iletilerini gösterir. Komuta devam ettiğinizde ayarlarınıza bağlı olarak ileti geçmişiniz komut satırınızın üzerinde listelenir. Bu ayar komut satırının solundaki ayar düğmesine basarak "Lines of prompt history" (CLIPROMPTLINES) değişkeni ile yapılır (Şekil.6). Komut satırında yer alan küçük ">_" düğmesine basarak en son kullandığınız komut listesini de görebilirsiniz. Buradan komut seçimi yapılabilir.


Şekil.6

Komut satırındaki ayar düğmesi 2013'ten önceki sürümlerde yoktur. Seçeneklere ulaşmak için satırın içine sağ tuşla basarak "Options..." kullanılabilir.


Şekil.7

Son olarak komut satırının yanındaki yukarı ok işaretine basarak komut geçmişinin geniş özetini alabilirsiniz. 2013 öncesi sürümler için "F2" tuşu bu görevi görecektir.

Özetle komut satırı ustalaşmış kullanıcıların vazgeçemeyeceği bir alandır. Sizler de ustalaştıkça bunun farkına varacaksınız. Yine de çizim komutlarını kullanırken komutların size ne söylemek istediğini anlamak için gözünüzü komut penceresinden ayırmayın.

İyi çizimler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder