26 Mayıs 2014 Pazartesi

AutoCAD MIRROR Komutu

Merhaba sevgili arkadaşlar,

Çizdiğiniz nesnelerin simetriğini kopyalamak için geliştirilmiş olan MIRROR komutu AutoCAD’in en çok kullanılan komutlarından biridir. Komut doğru kullanıldığında çok yönlü işlevler kazanabilir.

Örneğin MOVE/ROTATE, COPY/ROTATE kombinasyonlarını sadece MIRROR komutu ile yapabilirsiniz. Görevi aynalama olan bu komut tıpkı fizik derslerinde okuduğumuz gibi bir yansıma eksenine ihtiyaç duyar. Komutu kullanmadan önce bu ekseni hazırlamalıyız. Bu komuta ilişkin verilen bir çok örnekte, simetrik bir nesnenin yarısı çizilir ve öbür yarısı bu MIRROR komutu ile oluşturulur. Ancak simetrik bir nesnenin yarısını çizmek, bütününü çizmekten çoğu zaman daha zordur. Daha faydalı örnekler, simetrik bir binanın yarısını çizip diğer yarısını, otopark çizimlerinde araçları ya da otopark çizgilerini ya da masa sandalye çizimlerini kopyalamaktır. Biz de örneğimizde bir masanın kenarındaki sandalyeleri diğer kenarına kopyalayacağız.




MIRROR Komutu:

Komuta şerit menüden ya da komut satırından ulaşabiliriz. Komut satırından komutun tamamını ya da kısaltması olan “MI” harflerini yazarak kullanabiliriz.



Command:MIRROR
Select objects:
Specify first point of mirror line: <1>
Specify second point of mirror line: <2>



Şekil.2

Örneğimizde eksen çizgisi masamızın tam ortasından geçmektedir. Eksen çizgileri iki noktayla belirlenebilmektedir. Bu iki nokta örneğimizde, masamızın kısa kenarlarının orta noktalarıdır. Bazı örneklerde çizimden kullanabileceğimiz noktalar bulunmayabilir. Bu sebeple önceden eksen çizgisini çizip hazırlamamız gerekebilir. Eksen çizgisinin birinci noktasını işaretledikten sonra, AutoCAD seçtiğimiz nesneleri sürüklemeye başlar. Bu sayede işlemin sonucunun ne olacağını görebiliriz.

AutoCAD MIRROR Command
Şekil.3

Erase source objects? [Yes/No] <n>:[ENTER]

Komutun son ayağında aynalamak için seçtiğimiz nesneleri silip silmeyeceğimiz sorulur. Bu soruya evet cevabı verirsek ilk seçtiğimiz nesneler silinir ve sadece simetrik kopyalar kalır.

Şimdi daha ilginç bir örnekle komutumuzun öğrenimini tamamlayalım.

AutoCAD MIRROR Command
Şekil.4

4.şekilde gördüğümüz gibi bir düşey çizgimiz olsun. Bu çizgiyi + şeklinde bir eksen takımı yapmak için MIRROR komutundan faydalanalım.

Command:MIRROR
Select objects: (çizgiyi seçin)
Specify first point of mirror line: (çizginin orta noktasını seçin)
Specify second point of mirror line: @1<45 Erase source objects? [Yes/No] <n>: [ENTER]


AutoCAD MIRROR Command
Şekil.5

Gördüğünüz gibi yansıtma ekseni olarak çizginin ortasından geçen 45 derecelik (135, 225, 315) herhangi uzunlukta bir çizgi işimizi görüyor. Biz 1 birim uzunluğunda 45 derece yönünde bir eksen çizgisi gösterdik ve kopyalama işlemi tamam.

Siz de AutoCAD komutlarını daha yaratıcı kullanmanın yollarını bulacaksınız. Bulduğunuz yöntemleri bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder