27 Mayıs 2014 Salı

AutoCAD MOVE Komutu

Merhaba sevgili günlükçüler,

MOVE Autocad’de kullanabileceğiniz en basit komutlardan biridir. Çizimdeki bir nesneyi bir yerden başka bir yere taşımaya yarayan MOVE komutu oldukça sık kullanacağınız düzenleme komutlarındandır. MOVE komutuna düzenleme menüsünden ya da şerit menüden (Home) ulaşabilirsiniz.



Command: _MOVE
Select objects: (taşınacak varlıkları seçin)
Specify base point or [Displacement] –Displacement-: (1.nokta)
Specify second point or -use first point as displacement-: (2.nokta)



Şekil.1 Kapının sağ üst köşesinde farenizi biraz duraklatın ve sağa doğru çekin

Örneğimizde taşıma işlemi için normal yerinde durmayan bir pencereyi kapının üst hizasına nasıl getirebileceğimizi görüyorsunuz. Komuta girdikten sonra pencereyi oluşturan varlıkları uygun seçme metoduyla seçin ve Specify base point or [Displacement] –Displacement-:  sorusuna gelin.

Bu noktada seçtiğiniz varlıkları bir noktadan diğer noktaya taşıma yapacaksınız ve belirleyeceğiniz bu iki nokta çok önemlidir. Örnekte, pencerenin üst hizasını kapının üst hizasına getireceğimizi söylemiştik. Demek ki taban nokta olarak penceremizin üst kısmından herhangi bir noktayı belirleyebiliriz. Ben sol üst köşeyi tercih ettim.

Şimdi Autocad sizden ikinci noktayı seçmenizi isteyecek. İkinci noktanın kapının üst hizasıyla aynı olması için tracking metoduyla kapının köşesinde farenizi biraz bekletin ve aynı hizada sağa doğru çekin. Nokta nokta çizgi çıkıyorsa tamamdır. hizalama yapın ve pencereyi istediğiniz noktaya taşıyın.

Görüşmek üzere,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder