13 Ağustos 2014 Çarşamba

AutoCAD'de Layout Kullanarak Çıktı Almak 17 - Paftalarda Render ve Çizimi Birlikte Basmak

AutoCAD 2005 ile birlikte, Layout (Paperspace) baskılarında, taslak çizim (draft) ve fotogerçekçi (render) çizimlerin aynı sayfada basılabilmesinin yolu açıldı.


Şekil.1



Şekil 1’de gördüğünüz gibi aynı sayfada plân, ön görünüş ve boyanmış perspektif, yazıcıya ya da çiziciye aktarılabiliyor. PAPERSPACE komutu AutoCAD’e eklendikten sonra (AutoCAD R12), baskı işlemlerinde büyük bir çığır açıldı. Bildiğimiz klasik siyah ekran (model space) gerçek çizim alanımız ve yeni üçgen gönyeli beyaz ekran (paper space) ise pafta alanımız (Şekil 1) olarak yerini aldı. İstediğimiz kadar çok pafta ( layout ) sayfası açıp, bu alana pafta, antet v.b. sunum elemanlarını çizebilmeye başladık. Başlangıçta bu alanda eksikleri olan AutoCAD, 2005 sürümü ile birlikte tüm açıklarını kapattı.

Pafta sayfası (layout) hazırlarken temel yaklaşım bu sayfaya, normal siyah ekranınızdan görünümler sunan pencereler (MVIEW) açmak. Pencereler dikdörtgen, daire ya da poligon olabiliyor. Genel olarak dikdörtgen kullanıyoruz. Bu konu ile ilgili detaylı yazı dizisini Orhan hazırlamıştı. MVIEW nesneleri de tıpkı LINE, CIRCLE gibi normal AutoCAD nesneleri; ERASE, STRETCH, SCALE ve diğer komutlar bu nesneler üzerinde çalışıyor. Aynı şekilde PROPERTIES komutu da MVIEW üzerinde çalışıyor. AutoCAD 2005’ten başlayarak ta MVIEW özelliklerine RENDER ile ilgili yeni özellikler eklendi.


Şekil 2

Şekil 2’de AutoCAD 2007 MVIEW nesnesinin özelliklerini görüyorsunuz. Herhangi bir MVIEW çerçevesini sağ tuşla tıklayıp PROPERTIES komutu verirseniz, ilgili araç paneli açılıp MVIEW üzerinde ayarlar yapmanıza olanak verecektir. Alt kısımda Shade Plot seçeneklerinde, yazıcıdan nasıl bir çıktı almak istediğinizi işaretliyorsunuz. Realistic seçeneği ile (daha önceki sürümlerde Rendered) yazıcıdan, bu pencerenin fotogerçekçi bir çıktısını almak istediğinizi belirtiyorsunuz. Diğer pencereler ise bildiğimiz draft stili ile basılacak.

Son olarak küçük bir not : AutoCAD 2007’nin yazıcı listesinde DWG to PDF.pc3 sanal yazıcısı olduğunu ve doğrudan Adobe PDF dosyası üretebildiğinizi biliyor muydunuz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder