30 Eylül 2014 Salı

Chromebook Nedir? Ne Değildir? Gerekli mi? Gereksiz mi?


Merhaba sevgili okurlar,

Bu gün sizlerle Chromebook kavramının (ya da cihazının) ne olduğunu, "iyi bir şey mi?", "işe yarar mı?", "nereden alınır?", "kaç paradır?" vb. sorulara cevap arayacağız. Yaşını almış bir teknoloji meraklısı olarak belki de yeni kuşaklara düşüncelerim bir şey ifade etmeyebilir, komik gelebilir ya da ilgilerini çekebilir. Yazma merakım var ben yazacağım. İsteyen istediği kısmını kendine çıkartsın.

Chromebook, Google'ın Chrome tarayıcısını baz alarak büyük donanım üreticileri ile birlikte geliştirdiği netbook benzeri taşınabilir cihazdır. Amaç kullanıcılara, taşınabilir, ekonomik ve çevrim-içi esnek bir araç sağlamak (elbette yanında para kazanmaktır). Yani Chromebook, içinde Google'ın Chrome tabanlı işletim sistemini barındıran, hayli ucuz, hayli taşınabilir ve bir sürü ücretsiz yazılımla donatılabilir küçük bir notebooktur. Kulağa hoş geliyor değil mi?

Ucuz

Chromebook'lar ucuzdur. 279$'dan başlayan fiyatlarla gerçekten çok kaliteli Chromebook'lar mevcut. Satın alma maliyeti düşük olduğu gibi, işletme maliyetleri de çok düşük. Ayrıca yazılımlar için hemen hemen hiç para vermiyorsunuz.

chromebook_savings

Google'ın resmi Chrome sayfalarında, işletmeler için Chromebook yıllık maliyetlerinin PC ile karşılaştırması yapılmış. Ben de bu karşılaştırmaya katılıyorum. Hatta biz sineğin yağını çıkartan Türk'ler olarak bu maliyetleri çok daha aşağıya çekebiliriz.

Uygulamalar (Yazılımlar)

Peki Chromebook üzerinde hangi yazılımları kullanabiliriz. Eğer Chrome tarayıcısı kullanıyorsanız (kullanmıyorsanız da olur) Chrome web mağazasında bulabileceğiniz her şey Chromebook'ta çalışacaktır.

Screenshot-Chat

Not alma yazılımından tutun da resim araçlarına varana kadar her şey (çoğunluğu bedava) mağazada mevcut. Google Drive sayesinde ofis yazılımı ihtiyacınız da yok. Yazılımlar gerçekten kaliteli ve işe yarar. Çok basit olarak size bir kontak (adres defteri) uygulaması olan FullContact'ı örnek verelim.

full-contact-chrome



Şimdiye kadar kontaklarımı hiç bu kadar güzel yönetmemiştim. Mağazaya derinlemesine göz atarsanız inanılmaz bağarılı uygulamalar var. Ayrıca elbette Chrome tarayıcınızla internet üzerinden çevrim-içi bir çok uygulama var.

Depolama

Chromebook'lar genelde çok küçük sabit disklerle donatılmış geliyor. Bunun nedeni cihazın çevrim-içi bir cihaz olarak tasarlanması ve elbette ki Google'ın Drive'ı. Google Drive Chromebook sahiplerine 100GB alan veriyor. (Mmmmm öhö öhö. Yeterli mi?)

google-drive

Yetmezse elbette cihazlarda bulunan USB portları kullanarak harici depolama kullanabilirsiniz. Ancak Chromebook'lar çevrim-içi tasarlandıkları için, çevrim-dışı depolama için çok fazla olanak sunmazlar. Bunu unutmayın. Elbette Chrome'un çevrim-dışı senkronizasyon yetenekleri sınırlı değil. Yine de bildiğiniz PC sabit diski gibi kullanım (ki bu bizim alışkanlığımızdan geliyor) artık çok da gerekli değil.

Ortam

Chromebook'lar ülkemizde olmasa da, çevrim-içi servislerle harika medya oynatma olanakları sunuyor. Netfilix, Hulu vb. servislerden Tv dizileri ya da filmler izlemek, Google Play Music, Google Play Movies servisleri de gayet iyi.

Ancaaaak: Biz medya arşivimizde film saklamayı severiz. İnternet bu gün var yarın yok. Arkadaşımla medya paylaşırım. Gibi endişelerle çevrimdışı medya oynatmak isterseniz ne olacak? Şimdilik kendi içinde bulunan medya oynatıcısı ile idare edeceksiniz. Altyazı falan beklemeyin.

video-player

İleride çok başarılı medya oynatıcılar yapılacağından eminim.

Fotoğraflar

Chromebook, elbette Android tabletler gibi bir Google hesabına bağlı çalışıyor. Böylece Google+ fotoğrafları, fotoğraflarınızı saklama deposu olarak kullanıyorsunuz. Google+ fotoğraflarda yapabildiğiniz işlemler rahmetli Picasa'da yaptıklarınızla benzerdir. Yani fotoğraflarınızı da çevrim-içi saklayıp yönetiyorsunuz. Çevrim-dışı diskten fotoğraf görüntülemek mümkün ancak neden? Yine de isterim diyorsanız Chrome web mağazasında Picasa mevcut.

picasa-chrome


Sonuç

  • Belgelerim nerede? Bulutta (Google amcanın kollarında)
  • Fotoğraflarım nerede? Bulutta
  • Film, medya? Çevrim-içi
  • Fotoğraflarım nerede? Bulutta
  • Notlarım, takvimim? O da bulutta
  • Bulut nerede? Amerika'da (muhtemelen koyduğunuz her şey ulusal güvenlik ayağına gözden geçiyor)
  • Koyduğum belgelerin mıncıklanması beni bozar mı? (Bozmaz, benim kıytırık belgelerimi kim ne yapsın)
  • Ya çok gizli belgelerim. (Yok canım! Atomu mu parçaladık haberimiz yok! Ya da sonsuz enerjiyi mi buldun?)
Her şey çevrim-içi olunca bizi rahatsız eder mi? Bilmiyorum. Tek bildiğim, ne ofiste ne de evde artık çevrim-dışı pek fazla şey yapmadığım. Burada kendimize şunu sormalıyız: "Android tablet varken neden taşınabilir cihaz olarak Chromebook almalıyım?" Neden mi? Siz o Android tabletin klavyesini kullanarak harikalar yaratıyorsanız başka. Biraz yoğun çalışıyorum, görsellerimi, belgelerimi, sosyal ağlarımı, iletişimimi vb. hep yanımda taşıyorum diyorsanız, ucuz, etkili ve harika bir cihaz.

İlgili videolar (Chromebooku daha iyi tanıyın diye):







Umarım açıklayabildim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder