20 Kasım 2014 Perşembe

Tüm Yönleriyle AutoCAD Blokları - 5: Blok Kütüphanesi Oluşturmak

Merhabalar

3. yazımızda basit olarak blok yerleştirmeyi anlattık. Bugüne kadar yerleştirdiğimiz bloklar çizimimizde var olana bloklardı. Daha önceden de bahsettiğimiz gibi bloklar diskten de yerleştirilebiliyor. Elbette önce diske kaydedilebilmeleri gerekiyor. Bu işlem için de WBLOCK komutunu kullanıyoruz.


Command: WBLOCK

block-toolpalette
Şekil.1

Bir bloğu diske yazdırmak için 3 seçeneğimiz var: (1) Önceden hazırladığımız ve çizimde tanımlı bir bloğu, (2) tüm çizimi blok olarak ve (3) seçtiğimiz nesneleri blok olarak diske yazabiliriz.

(1) Hazır bloğu diske yazmak: En kolay işlem budur. Önceden hazırladığınız blokları listede göreceksiniz. İstediğiniz bir bloğu seçip diske yazdırırsınız.

(2) Tüm çizimi diske kaydetmek: Bu işlem tüm çizimi bir blok olarak kabul edip diske yazdırır. Bloğun yerleşim noktası olarak çizimin 0,0 noktası kabul edilir. Eğer bu nokta sizin için uygun değilse doğru yaklaşım tüm çizim MOVE komutu ile uygun noktaya taşımaktır. Bir başka tercih ise BASEPOINT komutunu kullanarak 0,0 noktasının yerini değiştirmektir. Ancak bunun bazı mahsurları olabileceğinden MOVE komutunu öneririm.

(3) Seçilen nesneleri diske blok olarak kaydetmek: Bu seçenekte iki işlem bir arada yapılmaktadır. Önce blok oluşturulur ve sonra diske kaydedilir. Bu bakımdan hem yerleşim noktası hem de blok yapılacak nesneler seçilmelidir.

Önemli Noktalar
  • Çizimde tarifli bloğun ismi ne olursa olsun diske yazılacak dosya ismi bloğun bundan sonraki ismi olacaktır. Bu nedenle dosya ismini uygun vermelisiniz.
  • SAVEAS ve WBLOCK (tüm çizim için) komutları aynı gözükseler de, WBLOCK komutu çizim başlığını diske yazmadığı için daha küçük yer kaplayan bir dosya üretecektir.
  • Diske yazılan blokların içerisinde kullanılan çizgi tipi, katman, yazı stili v.b. girişler de blokla beraber kaydedilir. Çok kullandığınız ayarları bu yöntemle kaydedip, çizimlerinize alabilirsiniz (INSERT komutu ile).
  • Dosya isimlerinde Türkçe karakterlerden kaçınmanızı öneririm.
  • Çizimlerin 0,0 noktası çok zaman ilgisiz yerlerde kalmaktadır. Tüm çizimi blok yaparken buna dikkat edin.
  • Karmaşık bloklarınızı normal çizim gibi hazırlayıp, WBLOCK ile diske kaydedebilirsiniz.
  • Bir çizimde birden çok blok varsa, bu çizim daha sonra çeşitli yöntemler ile blok kütüphanesi olarak kullanılabilir. Bunu dikkate alarak, benzer blokları bir çizime depolayarak çizimi kütüphane olarak kullanabilirsiniz.
Kolay Gelsin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder