25 Aralık 2014 Perşembe

Tüm Yönleriyle AutoCAD Blokları 13 - ATTRIBUTE Kullanımına Bir Örnek

[Gönderen] Erhan Toker
[Seviye] İleri
[Sürüm] AutoCAD 2000 ve üzeri

Bu yazımızda blok nitelikleri ile ilgili bir uygulama yaparak nitelik yani ATTRIBUTE konusunu kapatacağız. Yapacağımız örnekte bir daireyi blok yapacağız ve aynı dairenin alanını nitelik olarak ortasına yazdıracağız.
Öncelikle 100 yarıçaplı bir daire çizelim ve daha sonra nitelik tanımlama penceresini açalım.


Şekil.2

Önce ‘Preset’ ve ardından da ‘Constant’ seçeneğini işaretleyelim. Amacımız kullanıcının nitelik değerine müdahale etmemesini sağlamak. Hizalamayı ‘Middle’ yaparak niteliğin daire ortasına gelmesini sağlarız. Nitelik ismini girdikten sonra da değer kutucuğunun yanındaki formül butonuna basıp FIELD penceresini açalım. FIELD komutunu daha önceki iki yazımızda (AutoCAD içinde Alan Tanımlama, FIELD Komutu) incelemiştik. Şimdi bu noktadan devam edelim.


Şekil.3

Bu pencereden AutoCAD içerisinde hazır bulunan hemen her bilgiye ulaşabiliriz. Ancak biz dairenin alanı ile ilgilendiğimizden “Object” başlığını seçip, şekil 3’te işaretlediğimiz nesne seçme butonu ile yarıçapı 100 olan dairemizi seçelim. Daire özelliklerinin en üstünde “Area” yani alan var. Bu seçimi de yapınca en sağdaki listede alan özellikleri açılacak. Özelliklerin üzerinde biraz çalışalım.


Şekil.4

Gördüğünüz ve daha önce çalıştığımız gibi sayısal değeler için sayma düzeni, hassasiyet gibi özellikler açılıyor. Alt kısımda ise ‘Additional Format’ yani daha fazla biçimlendirme butonu var. Meraklı kişiliğimiz bizi bu butona basarak ilave biçim penceresini açmaya zorluyor.


Şekil.5

Bu pencere ölçü stili biçimlendirme penceresine benziyor. Ancak biraz farklı. En üstte güncel değer var. Hemen altındaki sırada ise ekranda gösterilecek değer var. Ofisimizde çizimleri %90 çoğunlukta “1DWGunit = 1cm” kabulü ile çalışıyoruz. Dolaysı ile 100 cm çapında bir dairenin alanı rakamsal olarak epey büyük çıkıyor. Bunu m2 olarak almak daha iyi olur diye düşünüyoruz ve çevrim değerini (Conversion Factor) 0.0001 yapıyoruz. Eğer istersek son ek olarak ‘m2’ de kullanabiliriz.


Şekil.6

Elbette daire ile birlikte niteliğimiz de blok yaptığımızda beklediğimiz değeri alacağız. Ancak blok içerisindeki dairenin alanı kolayca değiştirilemiyeceğinden aslında bu yaptığımızın pratikte bir faydası yok. İlerleyen blok yazı dizimizde yerinde blok düzenlemeyi ve dinamik blokları anlatacağız. Bu şekilde bugün anlattığımız konu anlam kazanacak.

Değerli okurlar, tüm yazılarımızda AutoCAD’in sayısız özelliğinden bahsediyoruz. O kadar çok pencere ve komut var ki, “bunları ben nasıl öğreneceğim?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Ancak yazılımların kullanımlarında kural temeli öğrenmektir. Bir yazılımı kullanmaya başlayıp, pratik kazandıkça o yazılımı daha iyi anlamaya ve bilmediğiniz özelliklerini kurcalarken kolaylıkla öğrenmeye başladığınız fark edersiniz. Bu sebeple AutoCAD’i öğrenmek istiyorsanız bol bol kurcalamanızı öneririz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder