7 Ocak 2015 Çarşamba

Tüm Yönleriyle AutoCAD Blokları 17 - Blokların İçindeki Katman Düzeni

Merhaba,

Bu gün Erhan başka bir kaynakta bulamayacağınız bloklarla ilgili yazı dizisini tamamladı. Bu günden itibaren konuyu bütünleyecek yardımcı yazıları yayımlayacağız ve e-Kitabınızla birlikte finali yapacağız.

AutoCAD’de blokları kullanmanın bir çok faydası var. Bu faydaları ilk yazı dizisinde "AutoCAD Dersleri" başlığımızda (Bloklar) yazısında okuyabilirsiniz. Ancak blokları kullanarak elde edeceğiniz faydayı, onları çok daha akıllıca organize ederek katlayabilirsiniz. Ben size bu yazımda blokların içindeki katman organizasyonundan bahsedeceğim.


Bildiğiniz gibi bloklar, içinde Autocad varlıklarını barındıran ve belli bir yerleşim noktasına sahip tanımlardır. Yani siz bir sehpayı 4 bacak, 1 tabla ve beklide ortasında bir cam olarak çizebilirsiniz. Bu da tam 6 adet dörtgenin oluşturduğu bir gruptur. Bu grup elemanlarının tümü aslında bir sehpayı temsil eder. Şekil.1



Bu şeklin SEHPA adında bir blok olduğunu düşünün. SEHPA blok tanımının içinde 1 sehpa tablası, 4 adet metal ayak ve 1 de cam göbek var. Bloğu oluştururken TAL_S_AHSAP, TAL_S_CAM ve TAL_S_METAL katmanlarını kullandım. (Arada kullandığım S harfi sehpa kelimesini kısaltıyor.) Böylece bu katmanlar da blok tanımının içerisinde yer alıyorlar.

Bloğu yapıp TAL_TEFRIS katmanında çizimin çeşitli yerlerinde kullandığımızı varsayalım. Bu sehpanın camsız görünmesini istediğinizde TAL_S_CAM katmanını dondurmanız yeterli olacaktır. Dikkat etmeniz gereken bir nokta; blok içindeki elemanların katmanları 0 olursa, bloğu yerleştirdiğiniz katmanın özelliklerini aldığıdır.
Bu basit örnekten de anlaşılacağı gibi blok içinde kullandığınız katmanları gelişigüzel seçmeyip de planlanmış isimler verdiğiniz takdirde aynı bloğu değişik amaçlarla kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder