8 Ocak 2015 Perşembe

AutoCAD Lisanslama Seçenekleri

Merhaba değerli okurlar,

Mesleğimiz gereği AutoCAD kullanan bir çok işletmeye ziyarete gidiyoruz. Müşterilerimizin ve dostlarımızın biz ençok sorduğu soruların başında lisanslamayı nasıl yapmaları gerektiği. Elbette hem amaçları için en uygun AutoCAD sürümünü almak hem de yatırım açısından doğru kararı vermek istiyorlar.

Yetkili Autodesk çözüm ortağı olduğumuz halde konumumuz gereği satış yapmadığımızı sadece uygulama çözümleri ürettiğimizi baştan belirteyim. Yine de AutoCAD almak isteyen müşterilerimizi güvendiğimiz iş ortaklarımıza yönlendiriyoruz.



Hangi Ürünü Alacaksınız?

Gelelim konumuza: AutoCAD lisans modellerine geçmeden önce hangi AutoCAD çözümünün bizim için uygun olacağına karar vermemiz daha doğru olacaktır. Seçenekleriniz oldukça fazla:


Özel Çözümler

  • Building Design
  • Entertainment Creation
  • Factory Design
  • General Design
  • Infrastructure Design
  • Plant Design
  • Product Design

Ürünler

  • AutoCAD
  • AutoCAD Civil 3D
  • AutoCAD LT
  • AutoCAD Products
  • 3ds Max Products
  • Inventor Products
  • Maya
  • Revit Products

Gördüğünüz gibi Autodesk oldukça geniş bir seçenek yelpazesi sunuyor. Bu yelpazeden "Özel Çözümler" başlığı altında alacağınız her paket içinde AutoCAD'i barındırır. Eğer bu özel çözüm paketlerinden biri sizin işinizi görüyorsa ürün olarak birini seçebilirsiniz.

Revit mi? AutoCAD'mi?

Gelelim sade ürünlere. Bu günlerde Autodesk "Revit Ürünleri"' ni satmakta çok arzulu görünüyor ve oldukça baskı yapıyor. Ancak esas ürünü AutoCAD olan bir firmanın Revit'i öne çıkartmasının altında "AutoCAD nasılsa satılıyor" düşüncesi olan bir satış taktiğinden ibaret olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle eğer "hem AutoCAD'i hem de Revit'i" alacak bütçeniz yoksa mutlaka AutoCAD almanızı öneririm.

Özel AutoCAD Uygulamaları Kullanıyor musunuz?

Karar verirken esas önemli soru budur. AutoCAD özelleştirilebilir yapısı sayesinde diğer rakiplerinden ayrılır ve verimli çalışma konusunda size vazgeçilmez fırsatlar sunar. AutoCAD için geliştirilen 3. parti uygulamalar ile lisans için harcadığınız paranın çok daha fazlasını geri döndürebilirsiniz. Başka hiç bir CAD çözümünde bu özellik yoktur. Bu nedenle eğer 3. parti uygulama kullanmak isterseniz AutoCAD almanızda fayda olacaktır.

Rakip Yazılımlara Ne dersiniz?

Müşterilerimin çoğu AutoCAD muadili yazılımları tercih ediyorlar. Lisanslama bedelinin daha düşük olması ve benim de kabul edebileceğim Autodesk'in bazı antipatik tavırları buna taban oluşturuyor. Ancak, birebir AutoCAD muadili olan tüm bu yazılımlar birer IntelliCAD türevidir ve yasa dışıdır.

IntelliCAD bir zamanlar Autodesk'ten ayrılmış kızgın (belki de küskün) yazılımcıların oluşturduğu bir AutoCAD kopyasıdır ve Autodesk'in açtığı davayı kaybettiklerinde cevap olarak yazılımı açık kaynak haline dönüştürmüşlerdir. Yani ticari amaç gütmeden dağıtılmasında sakınca olmayan deneysel yazılım haline dönmüştür. Durum böyle olunca IntelliCAD'in kaynak kodunu eline geçiren uyanık yazılımcılar bir çok AutoCAD muadili türevler geliştirip ucuz bir bedelle lisans dağıtmakta. Açık kaynak kodun parayla satılması da o kodu baştaki haline yani yasal olmayan konuma getirir.

Ayrıca inanıp inanmamakta serbestsiniz, AutoCAD muadili yazılımlar performans gerektiren büyük işlerde hata yapıyorlar. Bu yazılımlara para vererek hem yasa dışı kullanım açısından hem de veri güvenliği açısından işinizi riske atarsınız.

Gelelim Lisanslama Seçeneklerine...

Autodesk ürünlerin lisanslamasında oldukça esnek seçenekler sunuyor:

  • Tekil lisans
  • Network lisansı
  • Öğrenci ve eğitim lisansı
  • Deneme sürümü
  • Masaüstü için abonelik
Tekil Lisans: Klasik lisanslama modeli. Ürünü parasını bastırıp alırsınız ve ömrü boyunca sizin olur. 3 yıl düşük bedelle güncelleme hakkınız olur. Bu hakkınızı kullanmadığınızda ister mevcut lisansınız kullanmaya devam edersiniz, ister dilediğiniz zaman yeni parasına güncel üründen alırsınız. Benim sevdiğim lisanslama modeli bu. Uzun süre güncelleme düşünmüyorsanız çok avantajlıdır. Bir kez para verdiğinizde uzun yıllar ürün size aittir. Halen AutoCAD 2002, 2007 ve 2012 kullanan müşterilerimiz olduğunu biliyor muydunuz?

Network Lisansı: Az önce bahsettiğimiz lisans türünün bir işletmede birden fazla AutoCAD ihtiyacı olması durumuna göre düzenlenmiş halidir. 

Örneğin işlerin yoğunluğuna göre 15 ila 25 kişilik bir çizim ekibine sahip oluyorsunuz. Ancak ekibin aynı anda AutoCAD kullanma ortalaması 18. Bana göre 25 adet tekil lisans almak yerinde 18 kullanıcılı ağ lisansı almak tam bu senaryoya uygun. İşletmedeki 25 bilgisayara da AutoCAD yüklenir. AutoCAD'ler lisanslarını üzerinde 18 adet lisans tanımlı olan bir sunucudan alır. Hangi kullanıcı AutoCAD'ini açarsa bu lisans havuzundan 1 adet lisans çekerek kullanır. Aynı adna 18 kişiden fazlası AutoCAD'ini açamaz. 

Küçük, orta ve büyük işletmeler için ideal bir seçenektir.

Öğrenci ve Eğitim Lisansı: Üniversiteler, meslek okulları ve öğrenciler için AutoCAD ve çözüm paketleri lisansı ücretsizdir. Öğrenciler için gereken şey, okula ait geçerli etki bir alanı adına sahip posta adresi ile kaydolmak ve ürünü indirmektir. Daha önce eğitim kurumları için ücretli olan AutoCAD lisansını da size en yakın Autodesk satısından ücretsiz temin edebilirsiniz.

Deneme Sürümü: Autodesk'in tüm ürünleri 30 gün ücretsiz olarak denenebilir.

Masaüstü Abonelik Seçeneği: Hiç bir zaman sıcak bakmadığım, çok fazla maddi bir avantajı da olmayan seçenektir. Önce herhangi bir suite (çözüm paketi)  karar verip tam lisans alıyorsunuz. Daha sonra bu pakete abone oluyorsunuz. Yıllık belli bir ücret karşılığında tüm güncellemeler size geliyor.

Bu lisans modelinin çoğul lisansı yok. Sürekli güncel sürümlere ihtiyacı olan yazılım geliştiricileri, yazarlar ve araştırmacılar dışında fazla bir önemi olmadığını düşünüyorum.

Umarım faydalı olabildik.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder