12 Ocak 2015 Pazartesi

AutoCAD POINT Komutu

[Seviye] Başlangıç seviyesindeki kullanıcılar için
[Sürüm] Tüm AutoCAD sürümleri

Merhaba sevgili arkadaşlar,

AutoCAD'in belki de en basit komutlarından biri POINT yani nokta komutudur. Referans noktaları belirlemek, haritacılık işleri ya da başka sebeplerle noktalar çizebiliriz. Nokta çizmek için şekil.1'de gördüğünüz gibi şerit menü "Drafting & Annotation" > "Home" > "Draw" > "Point" seçebilirsiniz.



Ya da komut satırından POINT yazarak ulaşabilirsiniz.

Command: POINT [ENTER]

Current point modes:  PDMODE=0  PDSIZE=0.0000
Specify a point: (bir nokta çizin)

Komutu girdikten sonra AutoCAD size komut satırında PDMODE ve PDSIZE değişkenleri hakkında bilgi verir ve Specify a point: iletisi ile sizden ekran üzerinde bir nokta seçmenizi bekler.


Şekil.2

Noktayı ilk kez çizdiğinizde "PDMODE" değişkeni "0" olduğundan çizimde minicik bir nokta görürsünüz. (Şekil.2) Bu durumu değiştirmek için nokta tipini değiştirmeniz gerekir.


Şekil.3

Yine şerit menüden "Drafting & Annotation" > "Home" > "Utilities"  sekmesine giderek "Point Style..." (Şekil.3) seçeneğini kullanabilir ya da komut satırına "DDPTYPE" yazabilirsiniz.


Şekil.4

Karşınıza şekil.4'teki pencere çıkacaktır bu pencereden istediğiniz nokta tipini seçerek çizime geri dönün.


Şekil.5

Noktanızın şekil 5'teki gibi değiştiğini göreceksiniz.

Son olarak nokta büyüklüğünü ayarlama konusundan bahsedeceğim. Nokta büyüklüğünü de yine şekil.4'teki DDPTYPE penceresinden ayarlayabilirsiniz. Bu pencerede "Point Size" yüzde olarak ayarlanabilir. Ya da "Set size in absolute units" seçeneği ile çizim birimi cinsinden kesin büyüklük verebilirsiniz.

İyi çizimler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder