2 Kasım 2015 Pazartesi

AutoCAD MESH Modelleme 6 - RULESURF: İki Eğri Kullanarak Yüzey Elde Etmek

AutoCAD MESH Modelleme serimizin 4. yazısında EDGESURF komutu ile, 4 eğriyi birleştirerek yüzeyler elde etmiştik. Bu gün sizlere anlatmaya çalışacağım RULESURF komutu ise kapalı ya da açık iki boyutlu herhangi 2 eğriyi birleştirerek mesh yüzey yaratmaya yarar. Bu komut ile örneğin topografik haritalarda eş yükseklik eğrilerini birleştirerek 3B yeryüzü modelleme gibi işler yapabiliriz.

RULESURF komutu 2 adet açık ya da kapalı eğriyi birbirine birleştirerek yüzey yaratır.

autocad-mesh-modelleme
Şekil.1



Şekil.1'deki 2 adet yay parçasını görüyorsunuz. (Bu yaylar XY düzlemindedir ve küçük olanı Z eksenin diğerinden yüksekte durmaktadır). MESH modelleme menüsünden komuta giriyoruz ve her iki yayı da aynı tarafından seçerek yüzeyi oluşturuyoruz.

autocad-mesh-modelleme
Şekil.2

Elde ettiğiniz yüzeyin hassasiyeti yine SURFTAB1 değişkenine bağlıdır. Zaten komutu icra ederken AutoCAD bu bilgiyi verecektir.

Command: _rulesurf

Current wire frame density: SURFTAB1=32
Select first defining curve:


Komut açık eğrilerin birleştirme yönünü eğrinin oluşturulduğu yön vektörüne göre tayin eder. Aynı yayları değişik uçlarından işaretleseydiniz sonuç aşağıdaki gibi olurdu.

autocad-mesh-modelleme
Şekil.3

Şimdi değişik bir uygulamayla kabuk çatı elde edelim.

autocad-mesh-modelleme
Şekil.4

Bu eğrileri ikişer ikişer birleştirerek kombine yüzey elde edebilirsiniz. Ben sadece ilk üç tanesini yüzey yapıp MIRROR uygulayarak değişik bir kabuk elde ettim.

autocad-mesh-modelleme
Şekil.5

RULESURF ile elde edilmiş yüzeylerin sadece birleşme yönünde alt yüzeyleri oluştuğundan tek yönde düzenleyebilirsiniz. Şekil.6 da tek kenarı çekiştirilmiş yüzeyi görüyorsunuz

autocad-mesh-modelleme
Şekil.6

Gelelim kapalı nesnelerin birleştirilmesine. Örnekte birbirlerinden Z ekseninde farklı olan bir çember ve bir dikdörtgeni birleştirdim. İlk denemelerinizde yüzey çapraz olabilir. İstediğiniz sonucu elde edene kadar daireyi küçük aralıklarla ROTATE edip tekrar deneyin.

autocad-mesh-modelleme
Şekil.7

Hoşcakalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder