AutoCAD UCS'yi anlamak isimli yazı dizimin ilkinde koordinat sistemini herhangi bir eksene göre döndürmekten ve bunun iki boyutlu kullanımından bahsetmiştim. Bu yazımdan başlayarak UCS komutunu üç boyutlu çizimlerde kullanmayı öğreneceğiz. Devam etmeden önce bir küp üzerinde yönleri inceleyelim.
Şekil.1
Şekilde görüldüğü gibi küpün altı yüzeyi ön, arka, sağ, sol, üst ve alt olarak isimlendirilmiştir. AutoCAD 2009 ile tanışan kullanıcılar ise NAVCUBE sayesinde UCS ayarlarına daha kolay ulaşabilirler (Şekil 2).
Şekil.2
3 boyutlu görünüm ekranında bakış küpü otomatik olarak açılır ve üzerinde ön tanımlı yüzey isimleri yazılı gelir. Ayrıca minik bir UCS menüsü de küpün hemen altında hazır gelir. UCS komuna buradan da ulaşabilirsiniz. Şimdi küpümüzün üzerine yatmış bir silindir çizelim. Bunu yapmak için UCS yi FRONT (yani ön yüzey) olarak ayarlamamız gerekir. Komutu işletelim:
Command: UCS
Current ucs name: *NO NAME*
Specify origin of UCS or [Face/NAmed/OBject/Previous/View/World/X/Y/Z/ZAxis]<World>: FR
UCS komutunun iletileri çok az seçenek göstermesine karşın oldukça fazla giriş kabul eder. Seçenekler arasında FR (front) olmamasına karşın komut bunu ortografik koordinat sistemi ön ayarı olarak kabul eder ve gerekli düzenlemeyi yapar (Şekil 3).
Şekil.3
Görüldüğü gibi Z ekseni ön yüzey ve ona paralel derinliklerde çalışabilmemiz için bu yüzeye dik hale gelmiştir. Çizdiğimiz üç boyutlu nesnelerin tabanı XY düzleminde ve yükseklikleri Z yönünde arttığına göre, örneğimizde bu ön yüzeye paralel 3 boyutlu nesneler demek. Örneğin küpümüzün üstüne bir silindir çizmek istersek Şekil 4'teki gibi bir sonuç alırız.
Şekil.4
Küp, bina cephesi, duvarlar gibi ortografik yüzeyler için önceden ayarlanmış bu UCS ayalarını kullanmak idealdir. Bu ayarlara 2009'da UCSMAN komutu ile ulaşabilirsiniz (Şekil 5).
Şekil.5
AutoCAD 2008'de ortografik UCS ayarlarına doğrudan ulaşmak daha kolaydır. Yapmanız gereken şey UCS II ikon menüsünü açmaktır (Şekil 6).
Şekil.6
Ancak AutoCAD 2009'da ve 2008'de dinamik UCS özelliği açıksa, basit yüzeyler için UCS ayarlamanıza çoğunlukla gerek kalmaz. Silindirinizi bir yüzeyin ortasına çizmeye çalışıyorsanız otomatik olarak taban yüzeye paralel olur (Şekil 7)
Şekil.7
Bu yazımda ortografik UCS konusunu bitirdik. Bir sonraki yazımda karmaşık yüzeyleri ele alacağım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder