12 Haziran 2014 Perşembe

AutoCAD UCS - 3B Çalışma Ortamında UCS'yi Anlamak - 5

Bu yazı Erhan Toker tarafından gönderilmiştir.

AutoCAD sürümleri geliştikçe UCS düzlemlerini değiştirmek nispeten kolaylaşsa da, düzlemler arasında geçiş yaparken, her seferinde ayar yapmak zahmetli bir iştir. Bu sebeple UCS komutu içerisine, hazırladığınız düzlemleri saklamak, geri çağırmak gibi işlemleri yapabileceğiniz bir menü konulmuştur.

UCS komutuna girdiğinizde bu alt menüyü ‘NAmed' seçeneği ile çağırabilirsiniz. Komut satırı bağımlısı Erhan Ağabey'iniz bile UCSMAN komutunu kullanırken sizin bu alt menüyü kullanmanız yakışır almaz.
Öncelikle 3. yazımızda bahsettiğimiz gibi UCS yi 3 nokta göstererek yeni bir yüzeye getirmiş olalım (Şekil.1).

autocad-ucs
Şekil.1

Bu yüzeyle çalışmamız bittiğinde WCS ya da başka bir yüzeye geçeriz genelde. Ancak bu yüzeye tekrar dönebilmek için küçük bir ayarlama yapmamız gerekir. O da bu UCS ayarını saklamak.

Command: USCMAN

autocad-ucs
Şekil.2

UCS yönetim penceresinde (Şekil.2) üç sekme bulunur. Bunlardan birincisi ‘İsimlendirilmiş USC'ler' (Named UCSs) başlığı altındadır. Pencere ilk açıldığında, son ayarladığınız UCS ‘Unnamed' olarak listelenir. Bu ismin üzerine farenin sağ tuşuyla basıp ‘Rename' dediğinizde bu ayarınıza yeni bir isim verebilirsiniz. Burada ‘Eğik Yüzey' ismini verdik, ancak büyük bir projede bu şekilde isimler vermekten kaçının. Mümkünse UCS ayarını çiziminizin hangi noktasında ne amaçla kullandığınızı açıklayan bir isim bulmaya çalışın. İsim 255 karakter uzunluğunda ve işletim sisteminin izin verdiği harf, sayı, boşluk ve sembollerden oluşabilir. İsim verme işlemi bittiğinde Sağ tuş menüsüne ‘Delete' seçeneği de eklenecektir. Ancak sağ tuş menüsünde incelememiz gereken önemli seçenek ‘Details...' tir (Şekil.3).

autocad-ucs
Şekil.3

Aslında bu pencerede yapılan ayar bir tanedir. UCS ayarı, merkez noktası ve X, Y, Z eksenlerini belirten birim vektör değerlerinden oluşan toplam 4 değişken bilgiden ibarettir. Bu 4 bilgi de koordinat sistemlerine bağlı bilgilerdir. İşte bu pencerede bu 4 nokta/vektörün hangi koordinat sistemine göre kullanılacağı belirlenir. Ancak çok önemli bir sebebiniz yoksa UCS ayarları ‘World' düzlemi esas olarak yapılmalıdır.

Önceki pencereye geri dönelim. Bu penceredeki listeden kullanmak istediğimiz UCS'yi seçip ‘Set Current' dediğimizde geçişi gerçekleştirmiş oluruz. Dolayısı ile sık kullandığımız tüm UCS ayarlarını, çizimde oluşturduğumuz anda, bu pencereye girerek kaydetmekte fayda var.

UCS yönetim penceresinin ikinci sekmesinde Ortografik ayarlar bulunur (Şekil.4). Ortografik UCS'lerde gördüğümüz yeni bir ayar ‘Depth' tir. Derinlik aslında o UCS'ye ait ELEVATION ayarına karşılıktır.

autocad-ucs
Şekil.4

Bu ayarları buradan kullanmak çok pratik değil. Bu sebeple UCS komutu ile komut satırından ulaşmak daha kolay. Ancak AutoCAD 2008 ve önceki sürümlerde bu ayarlara doğrudan ulaşabileceğimiz UCS II menüsü vardır (Şekil.5).

autocad-ucs
Şekil.5

AutoCAD 2009 şerit menüsünde UCS başlığı altında bu kontrol yok. Ancak şerit menüsünün özelleştirilmesi konulu yazımıza bir göz atıp bu işi kendiniz halledebilirsiniz (Şekil.6).

autocad-ucs
Şekil.6

Şimdi üçüncü sekmeyi inceleyelim (Şekil.7). Bu sekmede UCS ile ilgili ince ayarlar var. Öncel UCS ikonuna bakalım.

autocad-ucs
Şekil.7

Üç boyutlu çizim yaparken, koordinat sistemleri ile de yoğun olarak ilgileniyorsak UCS ikonumuzun açık olması gerekir. Aksi durumlarda açık olmasına gerek yoktur. Ama bir alışkanlık olarak açık bırakmakta fayda olduğunu da söylemeliyim. ‘Display at UCS origin point' işaretli ise ikon sürekli UCS merkezinde görüntülenir. UCS merkezi ekranda değilse ikon, ekranın sol alt köşesinde gözükecektir. ‘Apply to all active viewports' seçeneği işaretlenirse, ikonla ilgili ayarlar tüm aktif pencerelere yansıtılır.

USC ayarları kısmında ‘Save UCS with viewport' seçeneği işaretli gelmektedir. Bu seçenek işaretli iken USCVP değişkeni 1 değerine getirilmiştir. Bu şartlarda çalışılan penceredeki (Viewport) UCS ayarları pencere ile birlikte saklanır. Yani sizin UCS niz, pencerenin UCS ayarından bağımsızdır. Eğer UCSVP = 0 yani ‘Save UCS with viewport' işaretsiz yapılırsa, bu pencereye geçtiğinizde, pencereye ait UCS'ye otomatik olarak geçilir. ‘Update view to Plan when UCS is changed' seçeneği UCSFALLOW değişkeni ile bağlanmıştır. Bu seçenek işaretli ise UCS ayarını değiştirdiğinizde yeni UCS ayarının plan görünümüne geçilir. Bu özellik bazı kullanıcıları yanıltmaktadır. Özellikle ortografik UCS ayarları kullanılırken görünüş te değiştiği için, kullanıcı görünüş değiştirme amaçlı olarak UCS menüsünü kullanabilmektedir. Aslında amacı sadece görünüş değiştirmek iken UCS'nin de değiştiğini fark edemez. Bana göre doğru ayar bu seçeneğin işaretsiz kalmasıdır (UCSFALLOW=0).

UCS ile ilgili komutlar:

UCS: UCS ayarlarını yaptığımız komuttur. 1-4 yazılarımızda bu komutu anlattık.

UCSMAN: UCS yönetim ekranını açan komuttur. Bu yazımızın konusuydu.

UCSICON: UCS ikonunu kontrol eden komut. ON/OFF ile açılır ya da kapatılır. Noorigin ile ikon sürekli ekranın sol alt köşesinde durur. ORigin ile ikon UCS merkezine gelir. Properties ile ikon özellikleri ayarlanır (Şekil.8).

autocad-ucs
Şekil.8

UCS ile ilgili değişkenler:

PUCSBASE: Bu değişkene girilen UCS ayarı ismi, ortografik UCS ayarlarının kâğıt alanındaki (PAPERSPACE) başlangıç noktasını belirler.

UCSBASE: Bu değişkene girilen UCS ayarı ismi, ortografik UCS ayarlarının model alanındaki (MODELSPACE) başlangıç noktasını belirler.

UCSFALLOW: UCS ayarı değiştirildiğinde, plan görünümünün yeni UCS'ye göre otomatik olarak yenilenmesine yarar. Başlangıç değeri 0'dır. Yani plan görünümü UCS'ye göre yenilenmez. Bu konudan yukarıda bahsetmiştik.

UCSNAME: Kullanılan UCS ayarının ismini saklar. Sadece okunabilir değişkendir. Değeri çizim içinde saklanır.

UCSORG: UCS merkezi koordinatını tutar. Koordinat WCS düzlemine göre verilir. Sadece okunabilir değişkendir. Değeri çizim içerisinde saklanır.

UCSORTHO: UCSFALLOW'a benzer. Ortografik görünümlerden birini seçtiğinizde UCS'nin de otomatik olarak değişmesini sağlar (UCSORTHO=1). Bu da aynı şekilde UCSFALLOW gibi tehlikelidir. Tecrübeli olmayan kullanıcılar UCS'nin görünümle birlikte değiştiğini fark etmezler. Bazen bu şartlarda yerleştirilen bloklar istenilen düzleme göre garip yerlerde çıkar ve kullanıcı bunu hata zannedebilir. Özelliği kapatmak için UCSORTHO=0 yapılmalıdır.

UCSXDIR: Geçerli UCS ayarının X ekseni doğrultusunu birim vektör olarak verir. Değer çalışılan aktif pencereye bağlıdır. Çizim içerisinde saklanır ve salt okunurdur. LISP programcıları için kullanışlıdır.

UCSYDIR: Geçerli UCS ayarının Y ekseni doğrultusunu birim vektör olarak verir. Değer çalışılan aktif pencereye bağlıdır. Çizim içerisinde saklanır ve salt okunurdur. LISP programcıları için kullanışlıdır.

UCSAXISANG: UCS, X, Y ve Z eksenleri etrafında döndürülürken ekranda gösterilen varsayılan açıyı tutar.

UCSDETECT: Dinamik UCS açık (1) ya da kapalı (0).

UCSVIEW: VIEW komutu ile yeni bir görünüm ayarı oluştururken UCS ayarının kaydedilip (1) kaydedilmeyeceğini (0) belirler. Bu ayara VIEW yönetim penceresinden ulaşabilirsiniz.

UCSVP: Bu konudan yukarıda bahsetmiştik.

Yazar: Erhan Toker

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder