Blok İsimleri
AutoCAD içerisinde kullanılan bazı nesneleri isimlendirmemiz gerekir. Bunlara örnek olarak katmanlar, yazı stilleri, çizgi tipleri ve en tipik olarak da bloklar verilebilir. Elbette bu kadar çok isim kullanıldığında uyulması gereken ya da uyulduğunda hayatı kolaylaştıran isimlendirme kuralları mevcuttur.
AutoCAD içerisinde kullandığınız tüm isimler hem nesneyi açıklayacak hem de kolay hatırlanacak şekilde verilmelidir. Örneğin 2 tane masa bloğu hazırlıyoruz. Bunlardan biri 4 kişilik bir masa ve diğeri de 8 kişilik bir masa. Bunlara “1” ve “2” diye isim vermenizde bir sakınca yok. Ancak sonra nasıl hatırlayacaksınız? Daha iyi bir yaklaşım da “MASA1” ve “MASA2” olabilir. Fakat blok sayısı arttıkça bu isimler de karışıklık yaratabilir. Örneğin çizime piknik masası, toplantı masası, oval masa v.b. birçok masa ekledik ve bunları “MASA1,2,3…” diye isimlendirdik. Bu sefer de hangi isim hangi masanındı karışıklığı olacaktır. Düzgün bir isimlendirme yaklaşımı şöyle olabilir:
- 4 kişilik masa için: “MASA4-80x80”,
- 8 kişilik masa için: “MASA8-80x160”.
Bloklarda ölçü belirtmek çok iyi bir tekniktir. Hatırlanmayı çok kolaylaştırır. Blok isimlerinde boşluk ve Türkçe karakter kullanmayınız. Yurt dışına gönderilen çizimlerde yerel alfabe karakterleri çok sorun yaratır. Son olarak ta isimleri olabildiğince kısa, ancak anlaşılır tutmaya özen göstermenizi öneririm.
Blok Tanımlama
Bir blok çizimde kullanılmadan önce tanımlandırılmalıdır. Blok tanımı yapılırken bloğu oluşturan nesnelere (çizgi, daire v.b.) ihtiyacımız olduğundan, öncelikle blok çizimini tamamlamamız gerekir. Çizimi tamamlandığında bloğun yerleşim noktasına karar vermemiz gerekir.
Fig.1
Masalar için köşe noktalar iyi bir seçimdir. Yuvarlak masalarda ise merkez noktası daha iyi olabilir. Bu kullanım pratiği ile gelişecek bir karardır. Yerleşim noktasına da karar verdikten sonra blok tanımlamaya başlayabiliriz. Blok tanımlama komutunun ismi “BLOCK”. Komut satırı sevenler bu komutu ya da kısaltması olan “B” harfini kullanabilirler. Şerit menüde ise “Insert/Block/Create” başlığı altından ulaşılabilir.
Fig.2-Blok tanımlama ekranı
Bu ekranda blok ismi, yerleşim noktası, çizimin yanı sıra blok davranışı ve ölçek ayarları da bulunur. İlk iş bloğa isim vermektir. İsimden hemen sonra “Pick point” seçeneği yerleşim noktasını göstermek iyi bir alışkanlıktır. Çoğu kullanıcı bunu işaretlemeyi unutur ve blok 0,0,0 noktasına göre üretilir. Daha sonra “Select objects” butonu ile blok çizimine giren tüm nesneler seçilir ve “OK” butonu ile işlem tamamlanır. Toplam işlem bu kadar basittir. Blok tanımlama penceresinde gördüğümüz diğer ayarlar daha çok ilerlediğimizde tekrara anlatılacaktır.
Yazar: Erhan Toker
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder