Bu yazımızda hazırladığımız blokları çizime yerleştirmekten ve ölçek kavramlarından bahsedeceğiz. Blokları çizime yerleştirmek için INSERT komutunu ya da “I” kısaltmasını kullanıyoruz. Şerit menü ise her zaman kullanıma hazır bizi bekliyor (Şekil 1).
Blok yerleştirme komutuna girildiğinde karşımıza bir kullanım penceresi çıkacak (Şekil 2). Blok yerleştirme ile ilgili her şeye bu pencereden ulaşıyoruz.
Fig.2
Blok yerleştirmek için önce yerleştireceğimiz bloğun ismini seçmemiz gerekir. ‘Name’ başlığı altında sadece çizimde tanımlı olan blokları listesi çıkar. Bu aşama üzerinde biraz duralım. BLOCK komutu ile tanımladığımız bloklar sadece tanımı yaptığımız çizimin içinde dururlar. Başka çizimlerden blok almak mümkündür. Ancak bu yazımızda bundan bahsetmeyeceğiz. Önemle belirtmek istediğim başka bir şey ise her AutoCAD çiziminin bir blok olduğudur. Yani bir bloğu çizim dosyası olarak diske kaydedebileceğiniz gibi, tersini yapmanız da mümkündür. Ayrıca içinde sadece bir blok olan çizimlerin yanı sıra, büyükçe çizimleri de blok olarak kendi çiziminize yerleştirebilirsiniz.
Şimdi geçen yazımızda tanımladığımız MASA4-80x80 bloğunu listeden seçelim. Seçimi yaptığımızda bloğumuzun küçük bir çizimi sağ üst köşede belirir. Ayrıca sağ alt köşede blok ölçüsü ile ilgili bilgiler de verilir. Bu konuya yazının sonuna doğru değineceğiz. Bundan önce karşımıza çıkan diğer bilgilere bir göz atalım:
“Insertion point”, yerleşim noktası: Bloğumuzun çizimde konulacağı noktadır. Genellikle “ekrandan göstereceğim” (specify on-screen) seçeneğini kullanırız. Bu seçim işaretli iken blok faremiz ile birlikte sürüklenerek seçtiğimiz noktaya yerleştirilir.
“Scale”, Ölçek: Ölçekleme kavramını çizim birimlerinden ayrı tutmakta fayda vardır. Bu kısımda bloğumuzu X, Y ve Z eksenleri doğrultusunda ne kadar ölçekleyeceğimizi belirtiriz. 1 değeri orijinal boyuta karşılık gelir. 0.5 değeri orijinal boyutun yarısı, 2 değeri de orijinal boyutun iki katına karşılık gelir. Sayılar 0 haricinde her değeri alabilir. Dikkatinizi çektiyse her eksen yönünde ayrı ölçekleme yapabiliriz. Bu bazen çok işe yarayabilir.
Örneğin daire şeklinde bir bloğun X ekseni ölçeğini 0.5 yapıp diğerlerini 1 yaparsak bir elips elde etmiş oluruz. AutoCAD içerisindeki ELLIPSE komutundan daha etkili bir yöntem olduğunu söylemeliyim. Bu arada negatif (-) değerler de aynalama anlamına gelir. Örneğin X ölçeğini -1 verirseniz bloğu Y eksenine göre simetrik yaparsınız (Şekil 3).
Fig.3
MIRROR komutu ile bir bloğu ayna kopyalarsanız otomatik olarak ilgili eksen ölçeği değiştirilir.
“Rotation”, yerleşim açısı: Blokları hazırlarken hangi duruş pozisyonunda iseler yerleştirirken de aynı açı ile gelirler. Ancak daha sonradan ROTATE komutu ile ya da yerleştirme esnasında döndürebilirsiniz. Örneğin masamız için 45 derece girersek sonuç şekil 4’teki gibi olacaktır.
Fig.4
Yerleştirildikten sonra blokların bir bütün olarak davrandığını fark etmişsinizdir. İçinde kaç çizgi, daire v.b. nesne olursa olsun hepsi beraber hareket ederler. AutoCAD gelişen sürümleri ile birlikte blok içindeki nesneleri OSNAP ayarlarında kullanabilmenize olanak vermekle beraber diğer komutlar için çok senek kılmamıştır. Örneğin blok içerisinden bir ya da birkaç nesneyi kopyalayamazsınız. Bu tür bir şeye çok ihtiyacınız olduğunda EXPLODE komutunu kullanırız. Bu komut PLINE, BLOCK ve DIM nesnelerini patlatmaya yarar. Yazımızda bloklardan bahsettiğimiz için blokların patlatılmasını anlatacağız.
Herhangi bir bloğun yerini MOVE komutu ile değiştirmeye kalktığınızda tüm nesneler yer değiştirir. Bloğu patlattığınızda ise istediğiniz bir nesneyi hareket ettirtebilirsiniz.
Fig.5
Patlatılmış blokların artık eski özelliklerini taşımadığını, kendisini oluşturan nesnelere bölündüğünü hatırlatalım.
Bu yazı Erhan Toker tarafından gönderilmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder